Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 6
Składniki - marynata BBQ:
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/4 szklanki sosu Worcestershire
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki ketchupu
2 łyżki kawy mielonej
po 1 łyżce soli i pieprzu
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka chili w proszku
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka cebuli w proszku
1 łyżka musztardy w proszku
1 łyżka wędzonej papryki
1 łyżka suszonego oregano
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
Żeberka:
2 kawałki żeberek, każde przecięte na pół
1/2 szklanki sosu barbecue (około)
Przygotowanie:
1. Kawowa marynata BBQ: Wymieszaj razem olej, sos Worcestershire, ocet, ketchup, kawę, sól, pieprz, brązowy cukier, chili w proszku, czosnek w proszku, cebulę w proszku, musztardę w proszku, wędzoną paprykę, oregano, cayenne, ziele angielskie i cynamon.
2. Żeberka BBQ: Napełnij pojemnik FoodSaver marynatą i żeberkami; przekręć zawór do ustawienia marynowania, podłącz Ręczne Akcesorium FoodSaver i naciśnij przycisk Marinate na zgrzewarce. Pozwól zgrzewarce na 12-minutowy cykl marynowania.
3. Rozgrzej piekarnik do 150ºC. Zawiń marynowane żeberka w wytrzymałą folię, aby całkowicie je zamknąć. Umieść na blasze do pieczenia; piecz przez około 2 godziny lub do momentu, gdy żeberka będą miękkie.
4. Rozgrzej grill do średniego poziomu; dobrze natłuść ruszt. Grilluj żeberka, obracając je i polewając sosem barbecue, przez około 10 minut lub do momentu, gdy będą gorące, podpieczone i pokryte sosem.
5. Pokrój na porcje; ułóż na półmisku do serwowania. Podawaj z dodatkowym sosem barbecue, jeśli chcesz.
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.