Aby zachować świeżość sera, wystarczy kontrolować dwa czynniki: poziom Wilgotności i Powietrza.
Tak długo, jak zachowasz równowagę między tymi dwoma rzeczami, twój ser będzie się nadawał do jedzenia przez długi czas. Poniżej przedstawiamy wskazówki jak zachować świeżość sera na dłużej.
Przede wszystkim należy pamiętać, że łatwiej jest przechowywać sery twarde, ponieważ te miękkie zawierają więcej wilgoci i dlatego są bardziej podatne na zepsucie – powinny być spożywane wkrótce po zakupie.
Wilgoć i powietrze
Te dwa czynniki mają ogromny wpływ na żywotność sera. Wilgoć powoduje pleśń, natomiast powietrze wysusza ser.
Należy pamiętać o fakcie, że ser składa się z żywych organizmów. Musi więc oddychać, ale zbyt duża jego ilość spowoduje, że wyschnie.
Ser również naturalnie wytwarza wilgoć, co jest w porządku, ale zbyt duża jej ilość powoduje pleśń, co w finale powoduje pojawienie się grzybów.
Sukces tkwi w równowadze. Należy umiejętnie kontrolować dostęp wilgoci i powietrza do naszego sera, co pozwoli przechowywać go przez długi czas.
Przechowywanie krótkoterminowe
Podczas krótkotrwałego przechowywania sprawdzi się np. folia spożywcza. Jeśli zamierzasz jej używać, pamiętaj, aby często ją zmieniać.
Za każdym razem, gdy wyjmujesz ser z lodówki, aby cieszyć się plastrem lub dwoma, ważne jest, aby NIE używać ponownie tej samej folii - najpierw delikatnie przetrzyj ser ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci, a następnie zawiń go w świeżą folię.
Jeżeli wolisz przechowywać ser np. w woreczkach strunowych, pamiętaj o uprzednim zawinięciu go w papier pergaminowy, który wchłonie nadmiar wilgoci. Również wkładając ser do pojemników, szklanych czy plastikowych – należy zawinąć ser uprzednio w papier.
Mój ser jest spleśniały, co powinienem zrobić?
W przypadku serów naturalnych, jeśli w porę wychwycisz pleśń, prawdopodobnie będziesz mógł uratować część lub większość sera.
Jeśli pleśń jest tylko na powierzchni, wystarczy ją zeskrobać lub odciąć.
Mrożenie sera
Mrożenie sera nie jest najlepszym pomysłem, może wpłynąć znacząco na jego teksturę i smak.
Jedyne sery, które dobrze się sprawdzają mrożone to sery tarte takie jak Parmezan czy Pecorino.
Jeśli jednak używasz sera do wyłącznie do gotowania, prawdopodobnie nie zauważysz żadnych szkodliwych skutków mrożenia. Wystarczy, że najpierw rozmrozisz go powoli w lodówce.
Próżniowe zamykanie sera
Kiedy zamykasz ser próżniowo, zamykasz w nim wilgoć i nie dopuszczasz powietrza. Jest to dobry sposób na przechowywanie sera, ale jak wspomniano wcześniej, ser jest oddychającym organizmem.
Dlatego, jeśli zamierzasz zamknąć ser próżniowo, zawiń go najpierw w papier pergaminowy. Papier wchłonie nadmiar wilgoci i sprawi, że Twój ser nie będzie się psuł przez co najmniej kilka miesięcy.
Chociaż ta metoda nie utrzyma sera na zawsze, jest to najlepszy sposób, aby zachować świeżość sera przez długi czas.
Jak zapakować próżniowo ser?
Oto kroki, które należy wykonać, aby uszczelnić próżniowo swój ser:
Podsumowując, przechowywanie próżniowe sera jest doskonałym sposobem na zachowanie świeżości sera przez dłuższy czas, ale należy pamiętać, że niektóre jego rodzaje nie nadają się do długoterminowego przechowywania.
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.