Black Friday – najlepsze okazje już czekają!

Produkt dodany do porównania

HOME / BLOG / Jak pakować owoce i warzywa

Jak pakować owoce i warzywa

Pakowanie próżniowe żywności w specjalnie zaprojektowanych plastikowych torbach lub woreczkach przed schowaniem ich w lodówce, lub spiżarni może znacząco przedłużyć jej świeżość. Należy jednak pamiętać, że istnieją zasady dotyczące pakowania próżniowego, których należy przestrzegać.

 

Próżniowe pakowanie owoców i warzyw 

brzoskwinie

 

Zapakowanie próżniowo całych owoców i warzyw i przechowywanie ich w lodówce wydaje się być rozsądną koncepcją. Ma to jednak sens tylko, jeśli planujecie je skonsumować w ciągu 8-12 dni. Po tym czasie zapakowane próżniowo i przechowywane w niskich temperaturach, uwalniają pewne gazy, które mogą mieć wpływ na szczelność worka.

 

Poważnym problemem jest także obecność i powolny wzrost bakterii beztlenowych, podczas gdy owoce i warzywa są zamknięte próżniowo i przechowywane w lodówce bez wcześniejszych przygotowań. Bakterie te mogą znajdować się w glebie i dlatego mogą łatwo być przenoszone na owoce i warzywa.

 

Jak przygotować owoce i warzywa przed zapakowaniem próżniowym?

 

Obierz i pokrój na mniejsze porcje duże owoce i warzywa np. jabłka, natomiast mniejsze produkty, takie jak jagody, śliwki itp. możesz zostawić w całości. Następnie dokładnie umyj je pod bieżącą wodą. Dodatkowo, w przypadku warzyw, należy je "szybko" zblanszować i natychmiast umieścić w misce z wodą z lodem.

 kukurydza

Blanszowanie wymaga umieszczenia kawałków warzyw we wrzącej wodzie na bardzo krótki czas (1-4 minuty). Wysoka temperatura zabije wszelkie ocalałe bakterie powierzchniowe i zatrzyma proces dojrzewania warzyw, natomiast krótki czas zapewni im zachowanie naturalnej sztywności. Natomiast natychmiastowe umieszczenie ich w wodzie z lodem wstrzyma wszelkie procesy gotowania.

 

Zanim zaczniesz próżniowo pakować tak przygotowane produkty, pamiętaj, aby dokładnie je osuszyć np. za pomocą ręcznika papierowego.

Wiele osób zamraża delikatne owoce, takie jak truskawki, maliny i awokado, aby uniknąć ich zgniecenia podczas zgrzewania próżniowego.

 

 Jakich produktów spożywczych nie można zamykać próżniowo?

 

Surowe warzywa, takie jak surowa cebula i czosnek, emitują gazy, dlatego nie powinny być zamykane próżniowo. Pakowane próżniowo nie powinny być także brokuły, jarmuż, rzodkiewka, kapusta, pak choy, kalafior, brukselka i rukola.

 

Dlaczego warto pakować próżniowo owoce i warzywa?

Owoce zamknięte próżniowo przetrwają znacznie dłużej. Mogą przetrwać nawet dwa tygodnie, podczas gdy owoce niezamknięte próżniowo wytrzymają tylko kilka dni.

 

Uszczelnianie próżniowe zapobiega zepsuciu się żywności i utrzymuje jej świeżość i bezpieczeństwo do spożycia przez dłuższy okres czasu.

 

Czytaj również

Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.

Jak przechowywać warzywa w zamrażalniku ?

02 listopad 2022

Mrożenie warzyw to doskonały sposób na pozostawienie ich do wykorzystania w przyszłości, jednak jeśli nie jesteś ostrożny, niewłaściwe przechowywanie może doprowadzić do tego, że warzywa staną się wilgotne i nie będą nadawały się do podania.

+ czytaj więcej

Kupuj produkty sezonowe i oszczędzaj

14 sierpień 2023

Kupowanie sezonowych produktów pozwala na oszczędność pieniędzy. Nie tylko żywność jest najświeższa w szczytowych miesiącach, ale także jest bardziej przystępna cenowo. Dla kucharzy z ograniczonym budżetem nie ma lepszego sposobu na zminimalizowanie kosztów posiłków - bez uszczerbku na jakości - niż zaopatrzenie się w żywność sezonową i przechowywanie jej zapakowanej próżniowo przez cały rok.

+ czytaj więcej

Przepis na Ratatouille metodą Sous Vide

28 wrzesień 2022

Ten klasyczny przepis na Ratatouille pozwoli Ci przygotować świetny dodatek do mięs lub np. do makaronu.

+ czytaj więcej

15 produktów, o których nie pomyślałeś, że można je zamknąć próżniowo

28 wrzesień 2022

Uwielbiamy pakowanie próżniowe, nie tylko za to, że oszczędzamy mnóstwo pieniędzy na jedzeniu, ale także za oszczędność czasu w kuchni i poza nią. Czy wiesz, że pakowanie próżniowe może być używane do czegoś więcej niż tylko do przedłużania trwałości mięsa i sera?

+ czytaj więcej