Zioła to rośliny lub ich części, takie jak liście, kwiaty, korzenie, nasiona, które są wykorzystywane w celach kulinarnych, kosmetycznych lub leczniczych ze względu na ich aromat, smak lub właściwości zdrowotne. Zioła są powszechnie stosowane w różnych kuchniach na całym świecie, aby dodać smaku i zapachu do potraw, ale także są stosowane w medycynie naturalnej, jako naturalne lekarstwa lub suplementy diety. Przykłady popularnych ziół to mięta, rozmaryn, tymianek, bazylia, oregano, koper, szałwia i lawenda.
Aby dodać smaku naszym potrawom, niezbędne są zioła, dlatego tak ważne jest, aby były odpowiednio przechowywane w celu zachowania ich świeżości i aromatu.
W zależności od rodzaju, zioła należy przechowywać w różny sposób. Niektóre z tych liściastych składników psują się lub tracą smak w bardzo krótkim czasie. Mięta, koperek, kolendra, szczypiorek – smakują najlepiej, gdy są świeżo zebrane, ale nie każdy wytrawny smakosz ma całoroczny ogródek z przyprawami, z którego może zebrać świeże zioła.
Z pomocą przy przechowywaniu ziół przychodzą systemy pakowania próżniowego FoodSaver. Zapakowane przy użyciu zgrzewarki zioła będą dłużej świeże i zachowają intensywny smak, jak gdyby były świeżo zerwane.
Oto kilka wskazówek dotyczących prawidłowego pakowania próżniowego ziół:
Zblanszuj delikatne liście
Zioła o delikatnych liściach powinny być zblanszowane przed zapakowaniem próżniowym. Pomoże to zachować ich smak na dłużej. Liście ziół takich jak bazylia, szczypiorek, kolendra, koper, mięta i pietruszka najlepiej jest zblanszować przed zamknięciem.
Wrzuć zioła do wrzącej wody na kilka sekund, a następnie wyjmij je szczypcami. Przenieś je do miski z wodą z lodem na kolejne kilka sekund, wyjmij je ponownie i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie zapakuj je próżniowo.
Pamiętaj dokładnie osuszyć zioła
Pamiętaj, nie zamykaj ziół, gdy są jeszcze mokre. Wilgotne zioła mogą stracić swoją konsystencję i spleśnieć.
Uszczelnianie próżniowe jest jednym z najlepszych sposobów przechowywania delikatnych ziół liściastych.
Zamrażaj na długie miesiące
Blanszowane zioła należy zamrozić, aby zachować świeżość na jeszcze dłużej. Niektóre zamrożone zioła - jak kolendra i pietruszka-stają się wiotkie po rozmrożeniu. Smak pozostaje nienaruszony, ale przez to mogą nie nadawać się do dekoracji.
Nie należy siekać ziół przed zamrożeniem. W najlepszym wypadku jest to zbędne, ale nie zaszkodzi procesowi przechowywania, jednak zachowaj siekanie na czas bezpośrednio przed użyciem ziół, ponieważ zamrożone składniki są często łatwiejsze do pokrojenia nożem.
Pakuj w małe porcje
Przy pakowaniu ziół należy uważać na ilość. Kucharz zapakuje próżniowo zioła podzielone na porcje, które są wystarczająco duże dla konkretnych potraw. Każda większa ilość spowoduje marnowanie składników na ponowne zamykanie resztek lub marnowanie worków do zgrzewania próżniowego na ponowne ich przechowywanie.
Ponadto nie będziesz musiał odmierzać ilości do wykorzystania po wyciągnięciu ziół z zamrażarki. Uszczelnianie odpowiedniej wielkości porcji sprawi, że gotowanie stanie się prostym procesem.
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.