Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 5 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
1/3 szklanki solonego masła, w temperaturze pokojowej
2 łyżki drobno posiekanych papryk chipotle
1 łyżka skórki z limonki
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1/2 łyżeczki soli i pieprzu
900 g dużych, obranych i pozbawionych skóry krewetek, z usuniętym ogonem
2 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry
Kawałki limonki, do podania
Instrukcje:
1. Wymieszaj razem masło, chipotle, skórkę z limonki, czosnek w proszku, sól i pieprz, aż masło będzie bardzo miękkie. Wymieszaj krewetki z masłem, aż będą dobrze pokryte.
2. Zamknij krewetki w worku próżniowym za pomocą zgrzewarki FoodSaver zgodnie z wytycznymi urządzenia.
3. Odłóż do lodówki na maksymalnie 24 godziny lub zamroź (rozmroź w lodówce przed gotowaniem).
4. Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu; gotuj krewetki przez 3 do 5 minut lub do momentu, gdy będą różowe i ugotowane. Posyp kolendrą i podawaj z kawałkami limonki.
Wskazówka: Alternatywnie, gotuj krewetki sous vide i a następnie dokończ przygotowywanie na grillu.
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.