Black Friday – najlepsze okazje już czekają!

Produkt dodany do porównania

HOME / BLOG / Grillowana kukurydza

Grillowana kukurydza

Grill to nie tylko steki i burgery. Istnieją dziesiątki warzyw, które można smażyć i przygotowywać na grillu, a jednym z wdzięczniejszych jest kukurydza w kolbie.

 

Istnieją dwa sposoby przygotowania kukurydzy do grillowania. Wypróbuj oba i wybierz, ten, który bardziej przypadnie Ci do gustu.

Sposób nr 1

Nie wrzucaj całej kolby na grilla. Mimo pozostawienia liści kolby nadal wymagają niewielkiego przygotowania.

 

Odwiń liście podstawy, ale nie obieraj ich. Będziesz chciał to zrobić, aby wyciągnąć włókna (wąsy) z kolby kukurydzy.

Po ich usunięciu możesz złożyć liście z powrotem na ich pierwotne miejsce. Przed umieszczeniem na grillu, namocz kolby w zimnej wodzie przez około 10 minut, dodając sól, jeśli chcesz.

W tym czasie rozgrzej grill do średniej temperatury.

 

Po namoczeniu umieść kolby na grillu i zamknij pokrywę. Gotuj przez około 20 minut lub do momentu, aż kukurydza będzie miękka.

Okresowo obracaj każdą kolbę w celu równomiernego podgrzania. Kruchość ziaren sprawdzisz widelcem. Zdejmij kukurydzę z grilla i voila!

grillowana_kukurydza

Sposób nr 2

Jeśli nie masz nic przeciwko kilku zwęglonym plamom na kukurydzy, możesz grillować ją również bez liści. Całkowicie obierz kolby, usuwając liście i włókna (wąsy).

Następnie spryskaj kolby sprayem do smażenia, aby zapobiec przywieraniu. Rozgrzej grill do średniej temperatury, tak jak w przypadku niełuskanych kolb,  obracaj kukurydzę co jakiś czas przez około 10 minut.

Zauważysz, że boki stopniowo nabierają głębszego żółtego koloru przed zwęgleniem. Sprawdź kruchość ziaren i podawaj gdy będzie już wystarczająco krucha.

 

Zamknij próżniowo resztki

Nie martw się, jeśli zgrillujesz zbyt dużo kukurydzy. Kolby można zamknąć próżniowo za pomocą ręcznego urządzenia do pakowania próżniowego FoodSaver®.

Włóż kolby do woreczka i zapakuj próżniowo, aby zachować ich świeżość. Następnie włóż je do lodówki i zjedz je następnego dnia na obiad.

Możesz je także zapakować próżniowo za pomocą zgrzewarki i zamrozić. Grillowane kolby kukurydzy przetrwają miesiące w zamrażalniku.

 

Co więcej, ponowne podgrzanie zamrożonej kukurydzy jest bardzo proste. Wystarczy ją włożyć do kuchenki mikrofalowej na minutę lub dwie.

Czytaj również

Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.

Kupuj produkty sezonowe i oszczędzaj

14 sierpień 2023

Kupowanie sezonowych produktów pozwala na oszczędność pieniędzy. Nie tylko żywność jest najświeższa w szczytowych miesiącach, ale także jest bardziej przystępna cenowo. Dla kucharzy z ograniczonym budżetem nie ma lepszego sposobu na zminimalizowanie kosztów posiłków - bez uszczerbku na jakości - niż zaopatrzenie się w żywność sezonową i przechowywanie jej zapakowanej próżniowo przez cały rok.

+ czytaj więcej

Przepis na Ratatouille metodą Sous Vide

28 wrzesień 2022

Ten klasyczny przepis na Ratatouille pozwoli Ci przygotować świetny dodatek do mięs lub np. do makaronu.

+ czytaj więcej

15 produktów, o których nie pomyślałeś, że można je zamknąć próżniowo

28 wrzesień 2022

Uwielbiamy pakowanie próżniowe, nie tylko za to, że oszczędzamy mnóstwo pieniędzy na jedzeniu, ale także za oszczędność czasu w kuchni i poza nią. Czy wiesz, że pakowanie próżniowe może być używane do czegoś więcej niż tylko do przedłużania trwałości mięsa i sera?

+ czytaj więcej

Przepis na Kurczaka Tinga

28 wrzesień 2022

Gotowane w szybkowarze, pikantne pomidorowe nadzienie z kurczaka to proste danie, które można szybko i łatwo przyrządzić.

+ czytaj więcej