Grill to nie tylko steki i burgery. Istnieją dziesiątki warzyw, które można smażyć i przygotowywać na grillu, a jednym z wdzięczniejszych jest kukurydza w kolbie.
Istnieją dwa sposoby przygotowania kukurydzy do grillowania. Wypróbuj oba i wybierz, ten, który bardziej przypadnie Ci do gustu.
Sposób nr 1
Nie wrzucaj całej kolby na grilla. Mimo pozostawienia liści kolby nadal wymagają niewielkiego przygotowania.
Odwiń liście podstawy, ale nie obieraj ich. Będziesz chciał to zrobić, aby wyciągnąć włókna (wąsy) z kolby kukurydzy.
Po ich usunięciu możesz złożyć liście z powrotem na ich pierwotne miejsce. Przed umieszczeniem na grillu, namocz kolby w zimnej wodzie przez około 10 minut, dodając sól, jeśli chcesz.
W tym czasie rozgrzej grill do średniej temperatury.
Po namoczeniu umieść kolby na grillu i zamknij pokrywę. Gotuj przez około 20 minut lub do momentu, aż kukurydza będzie miękka.
Okresowo obracaj każdą kolbę w celu równomiernego podgrzania. Kruchość ziaren sprawdzisz widelcem. Zdejmij kukurydzę z grilla i voila!
Sposób nr 2
Jeśli nie masz nic przeciwko kilku zwęglonym plamom na kukurydzy, możesz grillować ją również bez liści. Całkowicie obierz kolby, usuwając liście i włókna (wąsy).
Następnie spryskaj kolby sprayem do smażenia, aby zapobiec przywieraniu. Rozgrzej grill do średniej temperatury, tak jak w przypadku niełuskanych kolb, obracaj kukurydzę co jakiś czas przez około 10 minut.
Zauważysz, że boki stopniowo nabierają głębszego żółtego koloru przed zwęgleniem. Sprawdź kruchość ziaren i podawaj gdy będzie już wystarczająco krucha.
Zamknij próżniowo resztki
Nie martw się, jeśli zgrillujesz zbyt dużo kukurydzy. Kolby można zamknąć próżniowo za pomocą ręcznego urządzenia do pakowania próżniowego FoodSaver®.
Włóż kolby do woreczka i zapakuj próżniowo, aby zachować ich świeżość. Następnie włóż je do lodówki i zjedz je następnego dnia na obiad.
Możesz je także zapakować próżniowo za pomocą zgrzewarki i zamrozić. Grillowane kolby kukurydzy przetrwają miesiące w zamrażalniku.
Co więcej, ponowne podgrzanie zamrożonej kukurydzy jest bardzo proste. Wystarczy ją włożyć do kuchenki mikrofalowej na minutę lub dwie.
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.