Nie przegap świetnych cen – zajrzyj do naszego outletu już teraz!

Produkt dodany do porównania

HOME / BLOG / Jak przechowywać cytrusy?

Jak przechowywać cytrusy?

Podpowiemy Wam, jak zamrozić cytryny i limonki, które świetnie nadadzą się do wykorzystania w koktajlach, do aromatyzowania wody, do gotowania lub do pieczenia.

W przeciwieństwie do większości owoców, cytryny i limonki nie dojrzewają po zerwaniu. Tak więc, gdy masz je w domu, Twoim celem jest utrzymanie ich wilgotności i soczystości lub zamrożenie ich, aby zachować ich świeżość.

Zwilż ręcznik papierowy, złóż go w mały kwadrat i włóż do pojemnika lub plastikowej torby i umieść w lodówce. Dzięki temu cytryny i limonki zachowają świeżość tak długo, jak to możliwe.

Jak zamrażać cytryny i limonki

Zamrażanie cytryn lub limonek jest łatwe. Najpierw zdecyduj, jak chcesz je przygotować. Możesz pokroić je w cząstki lub plasterki, albo zrobić tak i tak. Każdy kształt ma swoje zastosowanie.

Użyj zgrzewarki próżniowej FoodSaver do pakowania cytryn, limonek i pomarańczy. Zgrzewarka FoodSaver nadaję się także do pakowania próżniowego mięs, warzyw, owoców i nie tylko.

zgrzewarka_cytrusy

Zamrażanie przy użyciu zgrzewarki próżniowej

Najpierw umyj i osusz owoce, a następnie pokrój cytrusy w kliny lub plasterki Umieść je płasko w worku próżniowym i naciśnij przycisk odsysania powietrza.

Obserwuj worek, powietrze zaczyna być odsysane. Gdy zobaczysz, że sok zaczyna opuszczać kawałek owocu, szybko naciśnij przycisk zgrzewania.

Nie chcesz, aby plasterki lub kawałki były zbyt szczelnie zamknięte, chcesz, aby zachowały swoje soki. Wszystko, co próbujesz zrobić, to usunąć większość powietrza, aby zapobiec powstaniu oparzeliny mrozowej.

Możesz także umieścić pokrojone limonki i cytryny na blaszce w zamrażarce na kilka godzin, aby najpierw się zamroziły, a następnie zapakować je próżniowo.

Najlepszy sposób przechowywania limonek lub cytryn

Wiele osób przechowuje cytryny bezpośrednio na blacie lub w misce na owoce. Ta metoda zazwyczaj pozwala cytrynom i limonkom przetrwać około tygodnia, zanim staną się miękkie i papkowate.

Wiele osób przechowuje cytryny i limonki w lodówce, aby przedłużyć ich żywotność. Przez to stają się one wysuszone.

Jeżeli przechowujesz cytryny i limonki w szczelnych plastikowych torebkach w lodówce, to wytrzymają one 3-4 tygodnie.

Zamrażanie zapakowanych próżniowo plastrów lub kawałków cytryn i limonek to kolejny świetny sposób na przedłużenie ich żywotności i zagwarantowanie, że gdy potrzebujesz kwaskowego smaku podczas przygotowywania potrawy lub wyciśnięcia limonki do domowych zup, Pho, sosów na patelnię, wypieków, ulubionego piwa, koktajli lub wód smakowych to zawsze będziesz miał świeże cytrusy pod ręką.

 

Czytaj również

Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.

Przepis na Ratatouille metodą Sous Vide

28 wrzesień 2022

Ten klasyczny przepis na Ratatouille pozwoli Ci przygotować świetny dodatek do mięs lub np. do makaronu.

+ czytaj więcej

15 produktów, o których nie pomyślałeś, że można je zamknąć próżniowo

28 wrzesień 2022

Uwielbiamy pakowanie próżniowe, nie tylko za to, że oszczędzamy mnóstwo pieniędzy na jedzeniu, ale także za oszczędność czasu w kuchni i poza nią. Czy wiesz, że pakowanie próżniowe może być używane do czegoś więcej niż tylko do przedłużania trwałości mięsa i sera?

+ czytaj więcej

Przepis na Kurczaka Tinga

28 wrzesień 2022

Gotowane w szybkowarze, pikantne pomidorowe nadzienie z kurczaka to proste danie, które można szybko i łatwo przyrządzić.

+ czytaj więcej

Dlaczego warto mieć zgrzewarkę próżniową?

28 wrzesień 2022

Czy chciałbyś zaoszczędzić pieniądze na mięsie i innych łatwo psujących się produktach spożywczych? Czy kiedykolwiek wyrzuciłeś żywność, która przekroczyła datę przydatności do spożycia? Czy rozważałeś zakup zgrzewarki próżniowej? Istnieje wiele powodów, dla których posiadanie jej we własnym gospodarstwie domowym jest dobrym pomysłem.

+ czytaj więcej