Podpowiemy Wam, jak zamrozić cytryny i limonki, które świetnie nadadzą się do wykorzystania w koktajlach, do aromatyzowania wody, do gotowania lub do pieczenia.
W przeciwieństwie do większości owoców, cytryny i limonki nie dojrzewają po zerwaniu. Tak więc, gdy masz je w domu, Twoim celem jest utrzymanie ich wilgotności i soczystości lub zamrożenie ich, aby zachować ich świeżość.
Zwilż ręcznik papierowy, złóż go w mały kwadrat i włóż do pojemnika lub plastikowej torby i umieść w lodówce. Dzięki temu cytryny i limonki zachowają świeżość tak długo, jak to możliwe.
Zamrażanie cytryn lub limonek jest łatwe. Najpierw zdecyduj, jak chcesz je przygotować. Możesz pokroić je w cząstki lub plasterki, albo zrobić tak i tak. Każdy kształt ma swoje zastosowanie.
Użyj zgrzewarki próżniowej FoodSaver do pakowania cytryn, limonek i pomarańczy. Zgrzewarka FoodSaver nadaję się także do pakowania próżniowego mięs, warzyw, owoców i nie tylko.
Najpierw umyj i osusz owoce, a następnie pokrój cytrusy w kliny lub plasterki Umieść je płasko w worku próżniowym i naciśnij przycisk odsysania powietrza.
Obserwuj worek, powietrze zaczyna być odsysane. Gdy zobaczysz, że sok zaczyna opuszczać kawałek owocu, szybko naciśnij przycisk zgrzewania.
Nie chcesz, aby plasterki lub kawałki były zbyt szczelnie zamknięte, chcesz, aby zachowały swoje soki. Wszystko, co próbujesz zrobić, to usunąć większość powietrza, aby zapobiec powstaniu oparzeliny mrozowej.
Możesz także umieścić pokrojone limonki i cytryny na blaszce w zamrażarce na kilka godzin, aby najpierw się zamroziły, a następnie zapakować je próżniowo.
Wiele osób przechowuje cytryny bezpośrednio na blacie lub w misce na owoce. Ta metoda zazwyczaj pozwala cytrynom i limonkom przetrwać około tygodnia, zanim staną się miękkie i papkowate.
Wiele osób przechowuje cytryny i limonki w lodówce, aby przedłużyć ich żywotność. Przez to stają się one wysuszone.
Jeżeli przechowujesz cytryny i limonki w szczelnych plastikowych torebkach w lodówce, to wytrzymają one 3-4 tygodnie.
Zamrażanie zapakowanych próżniowo plastrów lub kawałków cytryn i limonek to kolejny świetny sposób na przedłużenie ich żywotności i zagwarantowanie, że gdy potrzebujesz kwaskowego smaku podczas przygotowywania potrawy lub wyciśnięcia limonki do domowych zup, Pho, sosów na patelnię, wypieków, ulubionego piwa, koktajli lub wód smakowych to zawsze będziesz miał świeże cytrusy pod ręką.
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.