Przepis na kubańską marynatę Mojo z cytrusami i kminkiem.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut
Całkowity czas: 30 minut (+ 5 minut odpoczynku)
Porcje: 6
Marynata Mojo:
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki soku pomarańczowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka octu winnego
1 łyżka brązowego cukru
2 ząbki czosnku, rozdrobnione
2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka chili w proszku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
Polędwiczki wieprzowe Mojo:
2 polędwiczki wieprzowe (każda około 350g)
1. Marynata Mojo: Wymieszać olej, sok z limonki, sok pomarańczowy, sok z cytryny, ocet, brązowy cukier, czosnek, kminek, oregano, chili w proszku, sól i pieprz.
2. Polędwiczki wieprzowe Mojo: Napełnić torebki FoodSaver® lub pojemniki FoodSaver marynatą i polędwiczkami wieprzowymi.
W przypadku pojemników przekręć zawór na ustawienie marynowania, podłącz zgrzewarkę FoodSaver® i naciśnij przycisk marynowania.
Poczekaj, aż zgrzewarka uruchomi 12-minutowy cykl, aby nasycić polędwiczki wieprzowe marynatą.
3. Rozgrzej grill do średnio-wysokiej temperatury; dobrze nasmaruj ruszt. Wyjmij wieprzowinę z marynaty. Grilluj wieprzowinę przez 8 do 10 minut z każdej strony lub do momentu, aż termometr pokaże 70˚ C po włożeniu w najgrubszą część mięsa.
Daj wieprzowinie odpocząć przez 5 minut przed pokrojeniem.
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.