Pakowanie próżniowe mięsa
W przypadku przechowywania mięsa najlepszą praktyką jest zamrożenie go przed zapakowaniem go próżniowo. Umieszczając mięso w zamrażarce przed jego próżniowym zamknięciem, możesz mieć pewność, że wszystkie soki zostaną zachowane.
Zabezpiecz ostre krawędzie
Użyj złożonego papieru do pieczenia, aby zakryć ostre krawędzie (np. kości). Pakowanie mięsa, suszonej wołowiny i suchych produktów może być trudne. Nawet w przypadku grubszej folii, takiej jak FoodSaver przebicia są nadal możliwe. Używanie papieru woskowanego działa jak warstwa ochronna. Przykryj ostre krawędzie żywności złożonym papierem, aby uzyskać hermetyczne opakowanie bez obaw o perforację.
Opisywanie worków
Worki i rolki marki FoodSaver są wyposażone w miejsca, na których można pisać. Można na nich zapisać daty, zawartość, ilość, a nawet instrukcje odgrzewania przechowywanej żywności. Woreczki należy opisać przed pakowaniem próżniowym, ponieważ pisanie na wyboistych powierzchniach może być trudne. Dzięki etykietom identyfikacja próżniowo zamkniętej żywności jest dużo łatwiejsza.
Nie przepełniaj worków!
Ma to znaczny wpływ na sposób zamykania ich przez zgrzewarkę próżniową. Zamiast tego pozostaw co najmniej 5 cm odstępu między obszarem uszczelnienia a przechowywaną żywnością, aby zapewnić idealną szczelność.
Regularnie sprawdzaj szczelność
Zamknięta żywność jest bezpieczna tylko wtedy, gdy torebki nie przeciekają. Jednak w niektórych przypadkach uszczelnienie torebki może ulec uszkodzeniu. Dlatego regularnie sprawdzaj zamkniętą żywność pod kątem pęknięć uszczelek lub wycieków. Jeśli je znajdziesz, po prostu odetnij zapieczętowaną część i zamknij ją ponownie.
Przygotuj obszar zgrzewania
Przed napełnieniem worka należy złożyć jego górną część na 5 cm, tworząc mankiet. Dzięki temu obszar zgrzewania worka będzie czysty i gotowy do zgrzania. Po napełnieniu należy rozwinąć mankiet, a następnie zamknąć go próżniowo.
Używaj zapinanych torebek do przepakowywania przekąsek
Jeśli lubisz przekąski w podróży, wiesz, jak irytujące jest, gdy jedzenie zaczyna się psuć. Na przykład otwarta torebka chipsów jest dobra tylko przez dzień lub dwa, zanim zacznie się psuć. A gdy już otworzysz paczkę ciastek, trudno jest oprzeć się zjedzeniu całości za jednym razem. Zapinane torebki oferują wygodne rozwiązanie dla przekąsek, które można zamknąć próżniowo. Przekąski mogą być otwierane i używane przez kilka dni - w zależności od rodzaju żywności. Po otwarciu można je ponownie zamknąć próżniowo.
Świetnie nadają się do zamykania suszonej wołowiny, ziaren kawy i nie tylko.
Błyskawiczne zamrażanie produktów przed zamknięciem próżniowym
Błyskawiczne zamrażanie pomaga zachować wartości odżywcze żywności, jednocześnie ułatwiając pakowanie próżniowe. Na przykład, ułóż owoce i warzywa na blasze do pieczenia i zamroź je na kilka godzin. Następnie można je zamknąć próżniowo i przechowywać po zamrożeniu. Ta metoda nie tylko zachowuje składniki odżywcze, ale także zapobiega powstaniu oparzeliny mrozowej i ułatwia wyjęcie pojedynczych porcji w razie potrzeby.
Zadbaj o czystość
Przed zamknięciem próżniowym należy oczyścić żywność i upewnić się, że obszar linii zgrzewu jest wolny od brudu i zanieczyszczeń. W przeciwnym razie istnieje ryzyko, że uwięzione resztki lub zanieczyszczenia, takie jak zioła, przyprawy i soki, zniszczą obszar uszczelnienia. Przed włożeniem owoców i warzyw do torebki należy je umyć lub obrać. Maszyna wykorzystuje ciepło do łączenia plastiku, więc wszelkie zabrudzenia, zanieczyszczenia lub pomarszczona torba uniemożliwią prawidłowe uszczelnienie.
Należy również odciąć niepotrzebne kości lub kawałki mięsa. Podejmując te proste kroki, możesz sprawić, że zgrzewarka próżniowa będzie działać jak nowa przez długi czas.
Osobne zamykanie resztek
Resztki często są nieapetyczne, zwłaszcza jeśli leżały w lodówce przez kilka dni. Dlatego jednym ze sposobów na zwiększenie smakowitości resztek jest pakowanie ich próżniowo. W ten sposób można zapobiec mieszaniu się różnych smaków. A kiedy będziesz gotowy, po prostu wrzuć pojedynczą porcję do kuchenki mikrofalowej i ciesz się smakiem. Zamykanie próżniowe to również świetny sposób na przedłużenie okresu przydatności do spożycia resztek, dzięki czemu można się nimi cieszyć w nadchodzących dniach i tygodniach. Więc następnym razem, gdy będziesz sprzątać po posiłku, poświęć dodatkową minutę na zapakowanie próżniowo pozostałości po obiedzie.
Zamrażanie zup lub płynnych potraw przed uszczelnieniem
Jeśli kiedykolwiek miałeś niefortunne doświadczenie z próbą zamknięcia torby z zupą lub innym płynnym jedzeniem, wiesz, jak frustrujący może być bałagan. Woda i tłuszcz mogą szybko zniszczyć zgrzewarkę próżniową, a nawet jeśli uda się zamknąć żywność, może być trudno przechowywać ją w zamrażarce bez robienia bałaganu.
Dobrą wiadomością jest to, że istnieje prosty sposób na uniknięcie tego kłopotu - najpierw zamróź płynne produkty na wystarczająco długo, aby stały się półstałe lub stałe. Zwykle trwa to od 4 do 8 godzin (przez noc).
Przed umieszczeniem torebek w zamrażarce zalecamy napełnienie ich, a następnie złożenie górnej części torebki 1-3 razy i zabezpieczenie jej (nieostrym) klipsem. Następnie można ją bezpiecznie zamknąć próżniowo bez wysysania płynów. Jedzenie smakuje lepiej po późniejszym rozmrożeniu, a robienie tego w ten sposób zapobiega problemom podczas zamykania torebek.
Trzymaj torebkę płasko podczas napełniania
Nie należy po prostu wrzucać żywności do worków. Jeśli to możliwe, ułóż je tak, aby torebki były płaskie, a urządzenie mogło łatwo uszczelnić żywność bez tworzenia kieszeni powietrznych. Płasko zamknięta żywność jest również łatwiejsza do uporządkowania i ułożenia w lodówce. Na dłuższą metę zaoszczędzi to czas i miejsce.
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.