Kupowanie sezonowych produktów pozwala na oszczędność pieniędzy. Nie tylko żywność jest najświeższa w szczytowych miesiącach, ale także jest bardziej przystępna cenowo. Dla kucharzy z ograniczonym budżetem nie ma lepszego sposobu na zminimalizowanie kosztów posiłków - bez uszczerbku na jakości - niż zaopatrzenie się w żywność sezonową i przechowywanie jej zapakowanej próżniowo przez cały rok.
Zacznij obniżać rachunki za zakupy spożywcze i wzbogacaj swoje menu. Skorzystaj z systemów FoodSaver do przechowywania świeżej żywności, aby zachować świeżość tych sezonowych produktów przez wiele miesięcy, bez obawy o utratę składników odżywczych:
Niewiele rzeczy jest tak słodkich i satysfakcjonujących jak garść letnich jagód. Kiedy owoce te są w pełni sezonu, można je dodać do wszystkiego, od owsianki i jogurtu po sałatki i ciasta.
Niestety, jagody uprawiane poza sezonem są zwykle mniej soczyste, bardziej kwaśne i pozbawione świeżego, bogatego smaku, który jest synonimem ich sezonowych odpowiedników. Jagody, maliny, jeżyny i truskawki są najsmaczniejsze, gdy są zbierane i spożywane w samym sercu lata.
Podczas przeglądania alejek z produktami lub przeglądania asortymentu na targu, należy szukać jagód, które zostały zebrane sezonie. Najlepiej byłoby, gdyby owoce miały żywy kolor i były jędrne w dotyku. Przechowuj owoce w wygodnych pojemnikach FoodSaver Fresh.
Sklepy spożywcze uwielbiają wykorzystywać sezon grillowy, co oznacza, że w cieplejszych miesiącach oferują niesamowite okazje na kawałki mięsa nadające się do grillowania, takie jak skrzydełka z kurczaka, hamburgery, kiełbaski i hot dogi. Chociaż produkty te cieszą się największą popularnością latem, świetnie nadają się również do jedzenia przez cały rok.
Kupując mięso luzem podczas letnich obniżek i przechowując je zamrożone w torebkach do zamrażania FoodSaver, możesz ograniczyć koszty zakupów spożywczych przez cały rok. Jeśli Twoja rodzina lubi szaleć z przyprawami, rozważ zaopatrzenie się w takie produkty jak ketchup, musztarda,
przyprawy i sos barbecue, ponieważ są one zwykle sprzedawane razem z tymi mięsami.
Różnica między świeżą letnią kukurydzą a kukurydzą poza sezonem tkwi w smaku. Kukurydza zebrana w miesiącach letnich jest tak soczysta i słodka, że wielu entuzjastów warzyw je ją na surowo, podczas gdy kolby poza sezonem zdecydowanie wymagają kulinarnej magii, aby poprawić jej smak. Zaserwuj swojej rodzinie najświeższą, najsmaczniejszą kukurydzę jeszcze długo po zakończeniu lata, kupując ją teraz i pakując przy pomocy zgrzewarek próżniowych Foodaver. Zamiast gromadzić zapasy pełnych kolb, spróbuj zeskrobać ziarna do pojemników próżniowych Fresh - w ten sposób pojemnik może być przechowywany w lodówce.
Jeśli latem masz ochotę na zdrowe, orzeźwiające kawałki melona, z pewnością nie jesteś sam. Świeże, sezonowe odmiany, takie jak arbuz i kantalupa, są doskonałym źródłem zdrowej żywności. Niska zawartość kalorii i wysoka zawartość wody sprawiają, że nie ma lepszego sposobu na ochłodę, uzupełnienie energii i zaspokojenie apetytu na słodycze. Nawet najbardziej wybrednym smakoszom trudno jest odmówić świeżego letniego melona - jest on najbardziej zbliżony do naturalnych słodyczy.
Kupuj arbuzy i kantalupy przez całe lato, pokrój je na kawałki i przechowuj w zamrażarce za pomocą FoodSaver. W chłodniejszych miesiącach można delektować się letnimi smakami, dodając mrożony melon do potraw takich jak koktajle, lody i jogurty. Aby uzyskać zabawną alternatywę dla mrożonych smakołyków z dużą zawartością cukru, wystarczy włożyć patyczki do lodów w kawałki melona i dodać je do pojemników do przechowywania świeżej żywności FoodSaver Fresh.
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.