Tak, wszystkie odmiany orzechów podlegają procesom psucia. Narażenie na działanie powietrza, wysokich temperatur i światła prowadzi do degradacji tłuszczów i składników odżywczych zawartych w orzechach. Wilgotność przyspiesza ten proces, a także stwarza warunki do rozwoju pleśni i bakterii.
1. Jełczenie: Orzechy stają się nieświeże wskutek rozkładu ich tłuszczów. Wpływ ciepła i powietrza prowadzi do szybkiego procesu jełczenia.
2. Szkodniki: Mole szczególnie upodobały sobie orzechy. Niektóre osoby mogą również borykać się z gryzoniami, które atakują ich zapasy.
3. Pleśń: Orzechy są podatne na pleśń, która wytwarza szkodliwe produkty uboczne zwane aflatoksynami. Te związki są kancerogenne i mogą uszkadzać wątrobę. Wdychanie aflatoksyn może także prowadzić do podrażnień płuc. Wysoka wilgotność to główna przyczyna rozwoju pleśni na orzechach.
4. Bakterie: Oprócz pleśni, w orzechach mogą rozwijać się groźne bakterie. Salmonella i listeria zostały powiązane z orzechami.
5. Absorpcja zapachów: Czasami orzechy mogą wchłaniać zapachy pokarmów przechowywanych w ich sąsiedztwie. Chociaż to nie czyni ich niebezpiecznymi do konsumpcji, wpływa na ich smak. Unikaj przechowywania orzechów obok chemikaliów lub środków czyszczących.
_1.jpg)
Zalecenia dotyczące okresu przechowywania orzechów różnią się, jednak większość źródeł wskazuje, że orzechy zachowają świeżość do 3 miesięcy w spiżarni, 1 roku w lodówce i 3 lat w zamrażarce. Ten czas jest jednak uzależniony od temperatury, rodzaju orzechów oraz tego, czy są one łuskane, prażone czy w całości.
Spośród wszystkich czynników wpływających na trwałość orzechów, temperatura ma największy wpływ. Nawet niewielki wzrost temperatury może drastycznie skrócić czas przechowywania.
Podobnie jak w przypadku przechowywania kawy, prażenie orzechów prowadzi do degradacji naturalnych olejów zawartych w orzechach oraz rozpoczyna proces jełczenia. Dlatego prażone orzechy nie zachowują świeżości tak długo, jak surowe. Niektóre rodzaje surowych orzechów mogą przetrwać 4 razy dłużej niż ich prażone odpowiedniki.
Orzechy w całości utrzymają się dłużej niż ich posiekane części. Jest to spowodowane większą powierzchnią kawałków orzechów,a to naraża je na większy kontakt z powietrzem.
Niektóre rodzaje orzechów są bardziej podatne na psucie ze względu na rodzaj zawartych w nich tłuszczów. Na przykład, kasztany nie zachowają świeżości dłużej niż jeden lub dwa miesiące, nawet w optymalnych warunkach. Jeśli planujesz dłuższe przechowywanie orzechów, unikaj zbierania nadmiernych zapasów tych, które szybko się psują.
Do kategorii orzechów łatwo psujących się należą pistacje, orzeszki piniowe i kasztany. Orzechy, które lepiej nadają się do długotrwałego przechowywania, to nerkowce, laskowe i niełuskane orzechy włoskie.
W rzeczywistości orzechy nie są idealnym produktem do długotrwałego przechowywania. Nawet przy zachowaniu idealnych warunków, podlegają procesom jełczenia. Zaleca się więc nie przechowywać orzechów dłużej niż 2 lata. Warto trzymać ilość orzechów zgodną z możliwościami konsumpcji w tym okresie.
Jeśli jednak planujesz przechowywać orzechy przez 2 lata (lub dłużej), istnieją dwie metody, które możesz zastosować.
1. Zamrażanie: To najprostsza metoda długoterminowego przechowywania orzechów. Niska temperatura spowalnia proces utleniania i wzrost pleśni. Przed zamrożeniem warto umieścić orzechy w szczelnym worku zamkniętym próżniowo, aby zminimalizować kontakt z tlenem i wilgocią.
2. Pakowanie próżniowe: Umieszczenie orzechów w szczelnym woreczku próżniowym, tworzy środowisko przechowywania wolne od tlenu.
Orzechy nadal będą się psuć, zwłaszcza jeśli będą przechowywane w wysokich temperaturach, ale będą dobre do spożycia znacznie dłużej niż w przypadku przechowywania z dostępem do tlenu. Różnie to bywa, ale można oczekiwać, że większość orzechów przetrwa około 2 lat, jeśli będą przechowywane w próżniowych woreczkach sposób w temperaturze pokojowej.
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.