Buraki są integralną częścią diety wegetariańskiej. Są to pożywne warzywa korzeniowe, dostarczające znacznych ilości witamin C i K, żelaza, potasu i błonnika. Istnieją różne sposoby przechowywania buraków, a jednym z nich jest pakowanie próżniowe.
Buraki można zamknąć próżniowo. Oprócz zapobiegania psuciu się próżniowe pakowanie buraków pozwoli zachować ich świeżość przez dłuższy czas. Najlepiej jest zachować liście na burakach, ponieważ mogą one pomóc wchłonąć aromaty. Kluczem do hermetycznego pakowania buraków jest upewnienie się, że płyn nie przekracza 5% objętości buraków.
Buraki są jednym z najlepszych warzyw do przechowywania w opakowaniach próżniowych przez okres do dwóch tygodni. Pomoże to zachować ich świeżość i zapobiegnie ich wysychaniu.
Najlepiej jest pakować buraki próżniowo, jeśli mają być przechowywane dłużej, ponieważ wydłuży to ich żywotność.
Buraki to jedne z najbardziej wszechstronnych warzyw. Doskonale sprawdzają się w sałatkach lub jako danie warzywne.
Buraki zapakowane próżniowo mogą być przechowywane w zamrażarce do roku. Po tym czasie zaczynają tracić swój smak i wartości odżywcze, dlatego najlepiej spożyć je w ciągu sześciu miesięcy.
Naturalny cukier zawarty w burakach spowalnia tempo psucia się i pomaga zachować kolor i teksturę buraków nawet przez rok w zamrażarce.
Buraki zachowują również swój kształt po zamrożeniu, w przeciwieństwie do innych warzyw, które mają tendencję do wysychania. Gdy będziesz gotowy do użycia buraków, wyjmij je z zamrażarki i pozwól im rozmrozić się w temperaturze pokojowej przez co najmniej dwie godziny przed gotowaniem.
Ugotowane buraki można zamknąć próżniowo. Próżniowe zamykanie ugotowanych buraków pomaga zachować ich świeżość na dłużej. Po prostu ugotuj buraki, pozwól im całkowicie ostygnąć, a następnie przechowuj je w zamrażarce w torebkach próżniowych. Usuń wszelkie pozostałości ze skórki, a następnie szczelnie zamknij za pomocą zgrzewarki próżniowej.
Chociaż buraki zwykle najlepiej podawać gotowane, ich wartość odżywcza jest nadal obecna, gdy są pieczone, więc nie bój się ich piec. Podczas pieczenia należy używać patelni ze szczelnie przylegającą pokrywką. Pomoże to zapewnić równomierny proces pieczenia.
Oto proste kroki, które należy wykonać, aby uszczelnić próżniowo buraki:
Jeśli buraki nie zostaną prawidłowo zamknięte próżniowo, mogą stracić część witamin. Najlepszym sposobem na przechowywanie buraków jest trzymanie ich w lodówce lub uszczelnienie próżniowe i zamrożenie.
Buraki pakowane próżniowo są doskonałą opcją do przechowywania i transportu buraków. Metoda ta pomaga przechowywać buraki, gdy są one przetwarzane i nie są jeszcze gotowe do spożycia. Po przetworzeniu buraki są zazwyczaj przechowywane w lodówce.
Jeśli chcesz zakonserwować buraki, powinieneś zamknąć je w plastikowych torebkach i umieścić w ciemnym miejscu. Można je również przechowywać w lodówce w doskonałym, ciemnym miejscu. Idealna temperatura do przechowywania to około 2 stopnie Celsjusza.
Podczas zgrzewania próżniowego buraki należy pokroić tak, aby układały się równomiernie.
Buraki są doskonałym warzywem korzeniowym o łagodnym ziemistym smaku i głębokim czerwonym odcieniu. Są bogate w składniki odżywcze, w tym witaminy A i C. Buraki są naturalnie słodkie. Po zbiorach często przechowuje się je w lodówce, aby zachować ich smak i zapobiec brązowieniu. Uszczelnianie próżniowe jest jednak lepszą opcją, aby przechowywać je dłużej.
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.