Nie każda dynia została wyhodowana, by stać się lampionem. Dla wszystkich miłośników ciasta dyniowego, najbardziej charakterystyczny produkt sezonu jesiennego jest obowiązkowym elementem przepisów.
Gdyby tylko dyniowa pora roku mogła trwać dłużej… Cóż, dzięki systemom pakowania próżniowego FoodSaver możesz wydłużyć świeżość tego sezonowego przysmaku i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem o każdej porze roku.
Oto jak przechowywać dynię, aby uzyskać jej maksymalną świeżość przez dłuższy czas.
Dla tych, którzy lubią, aby ich warzywa były jak najbardziej zbliżone do świeżo zebranych, najlepszym rozwiązaniem może być zamknięcie surowej dyni. Na szczęście w przypadku dyni jest to łatwe, ponieważ nie trzeba jej blanszować, jak w przypadku innych warzyw i ziół. Najpierw rozetnij dynię, tak jak w przypadku lampionu i wyjmij wszystkie żylaste wnętrzności i nasiona. Możesz je wyrzucić. Następnie obierz dynię, pozostawiając tylko aromatyczny miąższ. Pokrój miąższ na mniejsze kawałki w celu łatwego zapakowania próżniowego. Po zamknięciu dyni w torebce FoodSaver, opisz ją i włóż ją do zamrażarki na później.
Jest to najlepszy sposób na zachowanie smaku i konsystencji jesiennych produktów, jednocześnie chroniąc je przed czynnikami atmosferycznymi i oparzeliną mrozową.
Jeśli jednak wiesz już, że dynia zostanie wykorzystana do ciasta, możesz zastosować inne podejście, aby ułatwić sobie przygotowania. Pieczenie, przecieranie i zamykanie próżniowe dyni zapewni delikatne puree, które można rozmrozić i ugotować w dowolnym momencie.
Puree z dyni doskonale nadaje się do zamykania próżniowego i przygotowania ciasta dyniowego wiele miesięcy później.
Oto jak to zrobić:
Masz teraz smaczne puree z dyni do pieczenia i gotowania, gdy tylko najdzie Cię ochota na jesienne potrawy.
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.