Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 3 - 4 godziny
Porcje: 4 – 6
1 cały kurczak
¼ szklanki mąki
¼ szklanki oleju arachidowego
1 duża cebula, pokrojona w plastry
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
3 łyżeczki startego świeżego imbiru
1 długie czerwone chili, usunięte nasiona, pokrojone w cienkie plasterki
1 trawa cytrynowa, łodyga drobno posiekana
1 łyżeczka mielonej kurkumy
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka soli
600 g batat, obrany, pokrojony w kostkę
1⅓ szklanki mleka kokosowego
150 g zielonej fasolki, przyciętej, pokrojonej na 3 cm kawałki
1. Oprószyć kurczaka mąką, strząsając jej nadmiar. Rozgrzać połowę oleju na dużej, nieprzywierającej patelni. Smażyć kurczaka partiami, aż będzie brązowy. Przełożyć na talerz.
2. Rozgrzać pozostały olej i smażyć cebulę przez 2-3 minuty lub do miękkości. Dodać czosnek, imbir, chili, trawę cytrynową i przyprawy; gotować, mieszając przez 1 minutę.
3 Umieścić pokrojonego batata na dnie wolnowaru i dodać kurczaka, cebulę i mleko kokosowe. Gotować na HIGH 3-4 godziny lub LOW 6-8 godzin.
4. Dodać fasolę w ciągu ostatniej pół godziny gotowania.
5. Po zakończeniu gotowania odstawić curry do ostygnięcia.
Podawać kurczaka z kolendrą i gotowanym na parze ryżem jaśminowym.
6. Umieścić danie w torebkach FoodSaver, w porcjach do podania. Zamknąć próżniowo zgodnie z wytycznymi urządzenia próżniowego FoodSaver. Zamrozić lub przechowywać w lodówce.
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.