Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 2 godziny
Czas całkowity: 2 godziny 15 minut
Porcje: 6
Składniki:
1 bakłażan, pokrojony
1 cukinia, pokrojona
1 czerwona papryka, pokrojona
1 szklanka pomidorów
1 cebula, posiekana
1/4 szklanka oliwy z oliwek
4 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki drobno posiekanej świeżej pietruszki
2 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii
2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
1. Wrzucić razem bakłażana, cukinię, czerwoną paprykę, pomidory, cebulę, 2 łyżki oliwy z oliwek, pastę pomidorową i sól.
2. Dodaj warzywa do woreczka FoodSaver i zamknij go próżniowo zgodnie z wytycznymi urządzenia. 3. Napełnij garnek do gotowania wodą. Włóż urządzenie sous vide; ustawić na 85 ̊C.
3. Włóż zapakowaną próżniowo torebkę do podgrzanej wody, w razie potrzeby dociążając ją, aby się zanurzyła. Ustaw timer na 2 godziny.
4. Ostrożnie wyjmij worek z wody; pozostaw na 5 minut przed otwarciem i wyjęciem warzyw.
5. Warzywa podawaj z pietruszką i bazylią. Skrop pozostałą oliwą z oliwek i glazurą balsamiczną.
Wskazówka:
Jeśli chcesz, dodaj posiekane suszone pomidory, czarne oliwki, kapary i posiekane anchois do ratatouille dla podbicia smaku.
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.