Nie przegap świetnych cen – zajrzyj do naszego outletu już teraz!

Produkt dodany do porównania

HOME / BLOG / Przepis na Ratatouille metodą Sous Vide

Przepis na Ratatouille metodą Sous Vide

Przygotowanie: 15 minut

Czas gotowania: 2 godziny

Czas całkowity: 2 godziny 15 minut

Porcje: 6

Składniki:

1 bakłażan, pokrojony

1 cukinia, pokrojona

1 czerwona papryka, pokrojona

1 szklanka pomidorów

1 cebula, posiekana

1/4 szklanka oliwy z oliwek

4 łyżki przecieru pomidorowego

1/2 łyżeczki soli

2 łyżeczki drobno posiekanej świeżej pietruszki

2 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii

2 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie:

1. Wrzucić razem bakłażana, cukinię, czerwoną paprykę, pomidory, cebulę, 2 łyżki oliwy z oliwek, pastę pomidorową i sól.

2. Dodaj warzywa do woreczka FoodSaver i zamknij go próżniowo zgodnie z wytycznymi urządzenia. 3. Napełnij garnek do gotowania wodą. Włóż urządzenie sous vide; ustawić na 85 ̊C.

3. Włóż zapakowaną próżniowo torebkę do podgrzanej wody, w razie potrzeby dociążając ją, aby się zanurzyła. Ustaw timer na 2 godziny.

4. Ostrożnie wyjmij worek z wody; pozostaw na 5 minut przed otwarciem i wyjęciem warzyw.

5. Warzywa podawaj z pietruszką i bazylią. Skrop pozostałą oliwą z oliwek i glazurą balsamiczną.

Wskazówka:

Jeśli chcesz, dodaj posiekane suszone pomidory, czarne oliwki, kapary i posiekane anchois do ratatouille dla podbicia smaku.

Poprzedni post
poprzedni
następny
Następny post

Czytaj również

Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.

Do czego potrzebna jest zgrzewarka podczas gotowania metodą Sous Vide?

02 styczeń 2023

Gotowanie metodą Sous Vide, a więc „w próżni” może być doskonałym sposobem, aby dokładnie przygotować stek dokładnie tak, jak lubisz, lub przyrządzić delikatne, świeże warzywa bez uszczerbku na ich konsystencji.

+ czytaj więcej

Włoska marynata do pieczeni wieprzowej

20 grudzień 2022

Dzięki ziołom, octowi balsamicznemu i oliwie z oliwek, włoska marynata jest wspaniała do pieczonych i grillowanych mięs.

+ czytaj więcej

Klasyczna marynata do steków

29 wrzesień 2022

Przepis na klasyczną marynatę do steków - jest ona idealna do wszystkich rodzajów steków, zwłaszcza do steków z boczku i polędwicy, ale można ją również stosować do aromatycznych kotletów wieprzowych i jagnięcych.

+ czytaj więcej

Dlaczego warto mieć zgrzewarkę próżniową?

28 wrzesień 2022

Czy chciałbyś zaoszczędzić pieniądze na mięsie i innych łatwo psujących się produktach spożywczych? Czy kiedykolwiek wyrzuciłeś żywność, która przekroczyła datę przydatności do spożycia? Czy rozważałeś zakup zgrzewarki próżniowej? Istnieje wiele powodów, dla których posiadanie jej we własnym gospodarstwie domowym jest dobrym pomysłem.

+ czytaj więcej

Przepis na Kurczaka Tinga

28 wrzesień 2022

Gotowane w szybkowarze, pikantne pomidorowe nadzienie z kurczaka to proste danie, które można szybko i łatwo przyrządzić.

+ czytaj więcej

Prowansalskie kotlety jagnięce sous vide

12 styczeń 2023

Doprawione aromatycznymi ziołami, delikatne i soczyste kotlety jagnięce gotowane w stylu sous vide, a następnie podsmażane na patelni.

+ czytaj więcej

Serowe burgery Sous Vide

03 październik 2022

Przepis na pysznego burgera gotowany metodą sous vide, a następie smażonego na grillu.

+ czytaj więcej

Klasyczne naleśniki z maślanką

17 styczeń 2023

Te proste naleśniki są delikatne, lekkie i puszyste z odrobiną mąki kukurydzianej i nutą wanilii.

+ czytaj więcej

Krewetki z chipotle

15 maj 2023

Dzięki aromatom Tex-Mex, tym pikantnym krewetkom nie sposób się oprzeć. Stanowią świetną przystawkę na imprezę i doskonałe danie główne, jeżeli podamy je z ryżem lub w formie tacos.

+ czytaj więcej

Jak w pełni wykorzystać możliwości zgrzewarki próżniowej

24 październik 2022

Zgrzewarka próżniowa, to bardzo przydatne urządzenie. Przeczytaj nasze wskazówki, które pomogą Ci w pełni wykorzystać to urządzenie.

+ czytaj więcej