Uwielbiamy pakowanie próżniowe, nie tylko za to, że oszczędzamy mnóstwo pieniędzy na jedzeniu, ale także za oszczędność czasu w kuchni i poza nią. Czy wiesz, że pakowanie próżniowe może być używane do czegoś więcej niż tylko do przedłużania trwałości mięsa i sera?
1. Awokado - Świetny sposób na zachowanie świeżości drugiej połówki do następnego użycia!
2. Żywność dla niemowląt i mleko - używaj zgrzewarki próżniowej do przygotowywania dużych partii domowego jedzenia dla niemowląt lub mniejszych opakowań na pojedyncze porcje dla dzieci. Przechowuj pełne, nieotwarte pojemniki z preparatami dla niemowląt.
3. Chleb - teraz możesz kupić zapas świeżego chleba i zapakować go próżniowo na długi czas!
4. Ser – zapakuj próżniowo otwarty blok sera, aby zachować jego świeżość 3 razy dłużej niż w oryginalnym opakowaniu. Można również podzielić ser na kilka kawałków i zapakować próżniowo poszczególne porcje.
5. Torebki z chipsami - Zapakuj całą torebkę w worku próżniowym lub zamknij tylko otwarty koniec, aby przedłużyć świeżość ulubionych przekąsek.
6. Czekolada - Zachowaj świeżość czekolady na dłużej. Co ciekawe dobrze przechowuje się ją w zamrażarce!
7. Ryby – zachowaj świeżość ryb, przechowując je w lodówce lub zamrażarce. Rolki świetnie sprawdzą się w przypadku całej długiej ryby, możesz także poporcjować ją na filety i zapakować mniejsze porcje.
8. Owoce - Pokrój je w plastry lub posiekaj, zamroź i zapakuj próżniowo w indywidualnych porcjach, aby użyć ich do ciast, smoothie i innych przepisów.
9. Kostki lodu zioła, przyprawy, bulion i oleje - zrób własne kostki rosołowe do wykorzystania do gotowania. Wystarczy wziąć tacę na kostki lodu i umieścić wodę, olej, bulion, przyprawy zioła w różnych mieszankach, które kochasz gotować z. Pozwól im zamarznąć, a następnie uszczelnij je próżniowo, aby były gotowe do użycia, gdy chcesz gotować w specjalnych kombinacjach!
10. Keto i inne porcje dietetycznych posiłków - planowanie posiłków z wyprzedzeniem jest dużym czynnikiem wpływającym na utrzymaniu diety, zwłaszcza Keto. Zapakuj próżniowo gotowe porcje i planuj, co zjesz z wyprzedzeniem.
11. Marynowane mięso – pakowanie próżniowe otwiera pory marynowanego mięsa, dzięki czemu marynata przenika do niego lepiej i szybciej, niż gdybyśmy po prostu włożyli je na noc do lodówki.
12. Olej i ocet - jeśli uwielbiasz mieć wiele różnych rodzajów olejów i octu w kuchni, uszczelnij próżniowo te, które otworzyłeś i nie będziesz używał tak często, aby zachować ich świeżość na dłużej.
13. Naleśniki - łatwo jest zrobić za dużo naleśników lub mieć resztki ciasta. Po prostu usmaż je wszystkie, a następnie zapakuj próżniowo pojedynczo lub w małych opakowaniach i zamroź. Następnie wrzuć je do tostera lub mikrofalówki, aby przygotować szybkie śniadanie. Jeśli chcesz umieścić kilka naleśników w worku do pakowania próżniowego, po prostu oddziel je ręcznikiem papierowym, aby uniknąć przyklejania się do siebie.
14. Mieszanki sałat - jeśli kochasz te łatwe, gotowe mieszanki sałat pokochasz oszczędzanie pieniędzy i używanie własnych sałat do tworzenia własnych mieszanek. Po prostu kup swoje ulubione sałaty, umieść w workach próżniowych, usuń powietrze, uszczelnij je i przechowuj w lodówce lub zamrażarce.
15. Zupy, gulasze i dania jednogarnkowe – przygotuj jednorazowo większa ilość ulubionego niedzielnego gulaszu i zapakuj nadmiar próżniowo. Będziesz miał gotowy posiłek w dniu, kiedy zabraknie Ci czasu na gotowanie.
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.