Gotowane w szybkowarze, pikantne pomidorowe nadzienie z kurczaka to proste danie, które można szybko i łatwo przyrządzić.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut
Czas całkowity: 25 minut
Ilość porcji: 12
Składniki:
Kurczak Tinga:
700 g udek z kurczaka bez kości i skóry, pokrojonych w kawałki
1 szklanka pomidorów koktajlowych
1 cebula, posiekana
1 papryka jalapeño
2 łyżki pasty pomidorowej
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka uniwersalnej przyprawy adobo
1 łyżka chili w proszku
1 łyżka mielonego kminku
Tacos:
12 tortilli kukurydzianych, ciepłych
1 dojrzałe awokado, przekrojone na pół, pozbawione pestek i cienko pokrojone
1/2 szklanki czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
1/2 szklanki pokruszonego sera feta
1/4 szklanki pieczonej czerwonej papryki
1/4 szklanki drobno posiekanej świeżej kolendry
Instrukcje:
Kurczak Tinga: Wrzuć razem kurczaka, pomidory, cebulę, jalapeño, pastę pomidorową, olej, przyprawę adobo, chili w proszku i kminek.
Uszczelnić za pomocą ręcznej, bezprzewodowej zgrzewarki próżniowej FoodSaver® VS1100 zgodnie z instrukcją urządzenia.
Odstawić do lodówki na 24 godziny lub zamrozić (przed gotowaniem rozmrozić w lodówce).
Wyjąć z worka próżniowego; dodać mieszankę tinga z kurczaka i 1 1/2 szklanki wody do szybkowaru Crockpot. Zamknąć pokrywę. Wybrać tryb gotowania pod ciśnieniem/ręczny na wysokie ciśnienie przez 8 minut.
Po zakończeniu gotowania pod ciśnieniem, szybko zredukować ciśnienie.
Przy zdjętej pokrywie wybierz opcję Saute i ustaw na Średnią temperaturę. Doprowadzić do wrzenia; gotować sos przez 5 do 10 minut lub do lekkiego zgęstnienia.
Tacos: Podawać kurczaka w ciepłych tortillach. Na wierzchu ułóż awokado, czerwoną cebulę, pokruszoną fetę, pieczoną czerwoną paprykę i kolendrę.
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.