Ta marynata nadaje stekom i kawałkom wołowiny bogaty, wyrazisty smak.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 25 minut
Czas całkowity: 40 minut (+ 10 minut odpoczynku)
Ilość porcji: 4
Składniki:
Marynata do steków:
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki sosu Worcestershire
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka białego octu
1 łyżka ketchupu
1 łyżka musztardy Dijon
2 liście laurowe
2 łyżki pieprzu
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka soli
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka cebuli w proszku
Grillowany marynowany stek:
1 stek z łopatki
Instrukcje:
1. Marynata do steków: Wymieszaj razem olej, sos Worcestershire, sos sojowy, ocet, ketchup, musztardę, liście laurowe, pieprz, brązowy cukier, sól, paprykę, czosnek w proszku i cebulę w proszku.
2. Grillowany marynowany stek z boczku: Napełnić pojemnik FoodSaver® marynatą i stekiem; przekręcić zawór do pozycji marynowania, podłączyć zgrzewarkę FoodSaver® i nacisnąć przycisk marynowania. Pozostawić zgrzewarkę na 12-minutowy cykl, aby stek został nasączony marynatą.
3. Rozgrzać grill do średnio-wysokiej temperatury; dobrze natłuścić ruszt. Wyjąć stek z marynaty; wylać marynatę. Grillować przez 5-7 minut z każdej strony, aby uzyskać średnią krwistość, lub do momentu, gdy stek będzie przyrządzony zgodnie z upodobaniami. Odstawić na 10 minut, a następnie pokroić w cienkie plastry.
Wskazówka: Ta marynata do steków jest idealna do wszystkich rodzajów steków, zwłaszcza do steków z boczku i polędwicy, ale można ją również stosować do aromatycznych kotletów wieprzowych i jagnięcych.
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.