Pyszny burger gotowany metodą sous vide, a następie podsmażony na grillu.
Składniki:
4 kostki sera cheddar (ok,1 5 cm)
600 g wołowiny
2 grube plastry bekonu, drobno posiekane
Łyżeczka przyprawy do steka
4 bułki do burgerów, przekrojone i podpieczone
¼ szklanki majonezu
¼ szklanki sosu barbecue
4 łyżeczki musztardy Dijon
4 liście sałaty
4 grube plasterki pomidora
4 plastry czerwonej cebuli
16 plasterków ogórków (kiszonych lub korniszonów wg uznania)
Wymieszaj bekon, wołowinę i przyprawę do steków. Podziel na 4 porcje. Przygotuj kulkę z każdej porcji. Wciśnij kostkę cheddara do każdej kulki, otaczając mięsem. Uformuj burgera z każdej porcji.
Zamknij próżniowo burgery w woreczkach FoodSaver. Napełnij garnek wodą, dodaj urządzenie sous vide. Ustaw temperaturę na 70 ̊C, aby uzyskać dobrze przyrządzone burgery. Włóż torebkę próżniową do wody. Ustaw czas na 40 minut.
Ostrożnie wyjmij torbę z wody; pozostaw na 5 minut przed otwarciem i wyjęciem burgerów.
Rozgrzej grill do wysokiej temperatury; dobrze natłuść ruszt. Grilluj burgery przez 1 do 2 minut na stronę lub do momentu, gdy będą dobrze podsmażone.
Złóż hamburgery w bułkach z majonezem, sosem barbecue, musztardą, sałatą, pomidorem, cebulą i piklami.
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.