Zapach świeżo upieczonego chleba to jedno z tych małych przypomnień, że życie jest pełne dobrych rzeczy. Bez względu na to, czy właśnie upiekłeś chleb na zakwasie w piekarniku, użyłeś maszyny do chleba, aby przygotować bochenek pszenny z jagodami, czy też wszedłeś do piekarni z samego rana, doskonale wiesz, jak ten pyszny zapach wpływa na Twoje samopoczucie. Dla wielu osób pieczenie chleba to tradycja, którą dzielą z rodziną. Inni uwielbiają wybierać świeże bochenki w piekarni i zajadać się nimi w drodze do domu.
Niezależnie od tego, czy pieczesz chleb samodzielnie, czy kupujesz bochenek w sklepie, możesz nie zdążyć zjeść go całego od razu, a reszta bochenka może szybko się zepsuć. Oczywiście, możesz użyć go do zrobienia tostów, ale nie będą one miały tego samego świeżego smaku - jaki jest więc najlepszy sposób na przechowywanie chleba, aby zachować jego maksymalną świeżość?
Sposób na przechowywanie chleba
Jeśli starasz się znaleźć niezawodny sposób na przechowywanie chleba, nie szukaj dalej. Zgrzewarka próżniowa FoodSaver pomoże zachować zarówno świeżość, jak i smak. Uszczelniając próżniowo chleb, spowalniasz proces czerstwienia, tworząc hermetyczne środowisko (dodatkowo chleb nie traci swojego kształtu ani struktury).
Bochenek pszennego chleba lub bułki, które upiekłeś, nadal będą wyglądać i smakować wspaniale, prawie jakby dopiero co wyjęto je z piekarnika!
Następnym razem, gdy upieczesz chleb, włóż pierwszy bochenek do pojemnika na chleb, a drugi przechowuj zapakowany próżniowo z FoodSaver. Tak zamknięty bochenek możesz przechowywać w spiżarni przez tydzień lub w zamrażarce nawet przez trzy lata. Kiedy będziesz go potrzebować, chleb będzie nadal smakował świeżo i pysznie.
Tę samą metodę możesz zastosować do resztek bajgli. Czasami kupujesz więcej pysznych bajgli, ponieważ jest to bardziej ekonomiczne, ale zawsze okazuje się, że zostają resztki, które wysychają?
Nie ma się czym martwić - wystarczy podzielić bajgle, które zjesz w ciągu najbliższych kilku dni, a resztę zapakować próżniowo. W ten sposób ograniczysz marnowanie żywności i zaoszczędzisz pieniądze.
Przewagi chleba bez konserwantów
Świeżo upieczony chleb, który jest wypiekany bez konserwantów, ma krótki okres przydatności do spożycia. Jest pyszny, ale trzeba się nim szybko delektować, w przeciwnym razie czerstwieje.
Użyj torebek FoodSaver, aby zachować cały bochenek, lub porcjuj go na kromki, używając mniejszych rolek, takich jak rolki FoodSaver. Dzięki nim wszystko można dostosować do swoich potrzeb.
Dla domowych piekarzy możliwość zachowania swoich kulinarnych dzieł jest wielką zaletą.
Podaruj zapakowane próżniowo bochenki domowej roboty przyjaciołom i rodzinie lub przechowuj ich zapas w zamrażarce na posiłki w ciągu następnych kilku miesięcy. Dzięki systemowi próżniowego pakowania FoodSaver będziesz mógł cieszyć się najlepszymi właściwościami swojego chleba jeszcze długo po jego upieczeniu.
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.