Black Friday – najlepsze okazje już czekają!

Produkt dodany do porównania

HOME / BLOG / Jak przechowywać chleb, by zachować jego świeżość?

Jak przechowywać chleb, by zachować jego świeżość?

Zapach świeżo upieczonego chleba to jedno z tych małych przypomnień, że życie jest pełne dobrych rzeczy. Bez względu na to, czy właśnie upiekłeś chleb na zakwasie w piekarniku, użyłeś maszyny do chleba, aby przygotować bochenek pszenny z jagodami, czy też wszedłeś do piekarni z samego rana, doskonale wiesz, jak ten pyszny zapach wpływa na Twoje samopoczucie. Dla wielu osób pieczenie chleba to tradycja, którą dzielą z rodziną. Inni uwielbiają wybierać świeże bochenki w piekarni i zajadać się nimi w drodze do domu.

 

Niezależnie od tego, czy pieczesz chleb samodzielnie, czy kupujesz bochenek w sklepie, możesz nie zdążyć zjeść go całego od razu, a reszta bochenka może szybko się zepsuć. Oczywiście, możesz użyć go do zrobienia tostów, ale nie będą one miały tego samego świeżego smaku - jaki jest więc najlepszy sposób na przechowywanie chleba, aby zachować jego maksymalną świeżość?

 pieczywo

Sposób na przechowywanie chleba

 

Jeśli starasz się znaleźć niezawodny sposób na przechowywanie chleba, nie szukaj dalej. Zgrzewarka próżniowa FoodSaver pomoże zachować zarówno świeżość, jak i smak. Uszczelniając próżniowo chleb, spowalniasz proces czerstwienia, tworząc hermetyczne środowisko (dodatkowo chleb nie traci swojego kształtu ani struktury).

Bochenek pszennego chleba lub bułki, które upiekłeś, nadal będą wyglądać i smakować wspaniale, prawie jakby dopiero co wyjęto je z piekarnika!

 

Następnym razem, gdy upieczesz chleb, włóż pierwszy bochenek do pojemnika na chleb, a drugi przechowuj zapakowany próżniowo z FoodSaver. Tak zamknięty bochenek możesz przechowywać w spiżarni przez tydzień lub w zamrażarce nawet przez trzy lata. Kiedy będziesz go potrzebować, chleb będzie nadal smakował świeżo i pysznie.

 

Tę samą metodę możesz zastosować do resztek bajgli. Czasami kupujesz więcej pysznych bajgli, ponieważ jest to bardziej ekonomiczne, ale zawsze okazuje się, że zostają resztki, które wysychają?

Nie ma się czym martwić - wystarczy podzielić bajgle, które zjesz w ciągu najbliższych kilku dni, a resztę zapakować próżniowo. W ten sposób ograniczysz marnowanie żywności i zaoszczędzisz pieniądze.

chleb

 

Przewagi chleba bez konserwantów

 

Świeżo upieczony chleb, który jest wypiekany bez konserwantów, ma krótki okres przydatności do spożycia. Jest pyszny, ale trzeba się nim szybko delektować, w przeciwnym razie czerstwieje.

Użyj torebek FoodSaver, aby zachować cały bochenek, lub porcjuj go na kromki, używając mniejszych rolek, takich jak rolki FoodSaver. Dzięki nim wszystko można dostosować do swoich potrzeb.

 

Dla domowych piekarzy możliwość zachowania swoich kulinarnych dzieł jest wielką zaletą.

Podaruj zapakowane próżniowo bochenki domowej roboty przyjaciołom i rodzinie lub przechowuj ich zapas w zamrażarce na posiłki w ciągu następnych kilku miesięcy. Dzięki systemowi próżniowego pakowania FoodSaver będziesz mógł cieszyć się najlepszymi właściwościami swojego chleba jeszcze długo po jego upieczeniu.

Czytaj również

Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.

Jak zapakować próżniowo zupę?

28 listopad 2022

Zupy to zdrowy i pożywny sposób na uzupełnienie płynów w organizmie, a także na pobudzenie apetytu. Zupy są szczególnie mile widziane jesienią i zimą, kiedy za oknem szaro i zimno. Jak zapakować próżniowo zupę by zachowała swój smak i składniki?

+ czytaj więcej

Jak przechowywać warzywa w zamrażalniku ?

02 listopad 2022

Mrożenie warzyw to doskonały sposób na pozostawienie ich do wykorzystania w przyszłości, jednak jeśli nie jesteś ostrożny, niewłaściwe przechowywanie może doprowadzić do tego, że warzywa staną się wilgotne i nie będą nadawały się do podania.

+ czytaj więcej

Pakowanie próżniowe: Wszystko, co musisz wiedzieć, aby zacząć

30 wrzesień 2022

Ograniczenie marnotrawstwa żywności ma wiele zalet: Jest to lepsze zarówno dla środowiska, jak i dla naszych budżetów domowych.

+ czytaj więcej

Dlaczego warto mieć zgrzewarkę próżniową?

28 wrzesień 2022

Czy chciałbyś zaoszczędzić pieniądze na mięsie i innych łatwo psujących się produktach spożywczych? Czy kiedykolwiek wyrzuciłeś żywność, która przekroczyła datę przydatności do spożycia? Czy rozważałeś zakup zgrzewarki próżniowej? Istnieje wiele powodów, dla których posiadanie jej we własnym gospodarstwie domowym jest dobrym pomysłem.

+ czytaj więcej

15 produktów, o których nie pomyślałeś, że można je zamknąć próżniowo

28 wrzesień 2022

Uwielbiamy pakowanie próżniowe, nie tylko za to, że oszczędzamy mnóstwo pieniędzy na jedzeniu, ale także za oszczędność czasu w kuchni i poza nią. Czy wiesz, że pakowanie próżniowe może być używane do czegoś więcej niż tylko do przedłużania trwałości mięsa i sera?

+ czytaj więcej

Jak zorganizować swoją lodówkę i zamrażarkę

16 grudzień 2022

Optymalna temperatura do przechowywania żywności w lodówce wynosi poniżej 4,5 stopni Celsjusza. Przy różnych rodzajów żywności, tak niska temperatura pozwala zahamować rozwój bakterii i pomóc w zachowaniu bezpieczeństwa żywności.

+ czytaj więcej

Jak w pełni wykorzystać możliwości zgrzewarki próżniowej

24 październik 2022

Zgrzewarka próżniowa, to bardzo przydatne urządzenie. Przeczytaj nasze wskazówki, które pomogą Ci w pełni wykorzystać to urządzenie.

+ czytaj więcej

Kilka zasad, o których należy pamiętać podczas pakowania próżniowego

24 styczeń 2023

Jedną z podstawowych wskazówek dla każdego, kto używa w domu zgrzewarki próżniowej ,jest używanie worków lub rolek, które mają teksturowane kanały.

+ czytaj więcej