Składniki:
1,4 kg wołowiny
2 łyżki masła
1 cebula, drobno posiekana
2 gałązki selera naciowego, pokrojone
2 łyżki mąki
3 szklanki bulionu wołowego
¼ szklanki passaty pomidorowej
1 kg małych ziemniaków
1 kg marchewki, pokrojonej w grubą kostkę
1 szklanka zielonego groszku
2 łyżki posiekanej pietruszki
Przygotowanie:
Wymieszaj razem czerwone wino, olej, rozmaryn, musztardę, ocet, czosnek, sól i pieprz.
Napełnij pojemnik FoodSaver Fresh marynatą i włóż do niej wołowinę; przekręć zawór na ustawienie marynowania, podłącz zgrzewarkę FoodSaver i naciśnij przycisk marynowania.
Pozwól zgrzewarce na 12-minutowy cykl, aby zamarynować wołowinę.
Wyjmij wołowinę z marynaty, zachowując ją na później.
Rozgrzej piekarnik do 160ºC. Roztop masło w dużym rondlu ustawionym na średnim ogniu; podsmaż cebulę i seler przez 3 do 5 minut, by były miękkie. Posyp mąką; gotuj mieszając, przez 1 do 2 minut lub do uzyskania gładkiego sosu. Powoli dodawaj bulion wołowy i passatę pomidorową; doprowadź do wrzenia.
Dodaj duszoną wołowinę i zachowaną marynatę; przykryj i piecz przez 2 do 2 ½ godzin lub do momentu, gdy wołowina będzie miękka. Wymieszaj ziemniaki i marchewki. Przykryj i włóż wszystko do piekarnika; piecz przez 30 do 40 minut lub do czasu, gdy warzywa staną się miękkie, a mięso łatwo da się kroić.
Wymieszaj z groszkiem; gotuj przez 2 do 3 minut, lub do momentu podgrzania. Posyp pietruszką.
Wskazówka: Możesz użyć tej marynaty do wołowiny, jagnięciny, kurczaka, wieprzowiny lub indyka.
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.