Zgrzewarka próżniowa – jak to działa
Jeśli masz dobre urządzenie do pakowania próżniowego, takie jak np. nasza zgrzewarka próżniowa FoodSaver VS2190X pakowanie próżniowe żywności staje się szybkie i łatwe. Oto jak działają takie urządzenia: nasze zgrzewarki w zestawie posiadają komplet worków i folii do pakowania na start. Umieszczasz jedzenie, które chcesz zamknąć próżniowo wewnątrz torebki, dbając o to, aby utrzymać jej górę czystą, ponieważ zabrudzenia mogą wpłynąć na szczelność wykonanego zgrzewu. Następnie należy otworzyć pokrywę urządzenia i umieścić woreczek w tacce ociekowej. Zamknij pokrywę i zatrzaśnij ją lub zablokuj ją zgodnie z informacjami zawartymi w instrukcji obsługi. Urządzenie odsysa powietrze z worka, a pasek uszczelniający nagrzewa się i tworzy mocny zgrzew na górze worka, uszczelniając go.
Oto kilka przydatnych wskazówek podczas używania zgrzewarki:
1. Najpierw etykieta
Trudno jest napisać coś starannie na torbie pełnej jedzenia. Zamiast tego, oznaczaj swoje torebki przed ich napełnieniem i zamknięciem. Na foliach i woreczkach FoodSaver znajdziesz specjalnie przeznaczone do tego miejsca, na których wygodnie opiszesz zawartość swoich torebek.
2. Używaj worków odpowiedniej wielkości
Resztki jedzenia na górze torebki mogą uniemożliwić jej prawidłowe zamknięcie, więc pamiętaj, aby wybrać lub wyciąć torebkę z wystarczającą ilością miejsca, aby żywność mogła się w niej schludnie zmieścić. Dla większości produktów spożywczych wystarczy od 5 do 7 cm wolnej przestrzeni.
3. Spraw, aby torebki były płaskie i nadawały się do układania w stosy
Torebki, które są płaskie łatwiej poukładać, dzięki czemu zaoszczędzisz miejsce w lodówce czy zamrażarce. Zarówno w przypadku przechowywania żywności, jak i gotowania metodą sous vide, rozłóż jedzenie wewnątrz torebki na płasko, zanim je uszczelnisz.
5. Częściowo zamrażaj delikatną żywność
Aby uniknąć zgniecenia delikatnej żywności, takiej jak ryby czy świeże jagody, umieść wypełnione, nieuszczelnione torby w zamrażarce na kilka godzin. Gdy produkty będą twarde, zamknij torbę próżniowo. Dzięki temu unikniesz nieprzyjemnych wypadków podczas pakowania próżniowego.
6. Zamknij próżniowo tylko to, co chcesz użyć za jednym razem
Zamrażaj małe ilości, tylko to, co chcesz rozmrozić lub ugotować za jednym razem, w osobnej torebce. Dzięki temu unikniesz ponownego mrożenia czy wyrzucania niewykorzystanego jedzenia.
7. Zamrażaj płyny przed uszczelnieniem
Zgrzewarka próżniowa może wciągnąć płyn do urządzenia, gdy worek się ściska, robiąc bałagan i potencjalnie powodując uszkodzenia. Aby tego uniknąć, zamrażaj płyny przed zgrzewaniem próżniowym. Szczególnie przydatne gdy chcesz np. zamknąć próżniowo zupę!
8. Uwzględnij wszystkie składniki
Podczas zamykania worków na potrzeby przyszłego gotowania metodą sous vide należy pamiętać o uwzględnieniu wszystkich składników, takich jak olej, masło, bulion oraz wszelkie zioła i przyprawy. W ten sposób można włożyć torbę prosto z zamrażarki do gorącej kąpieli wodnej bez konieczności otwierania, przyprawiania i ponownego pakowania elementów przed gotowaniem.
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.