Mrożenie warzyw to doskonały sposób na pozostawienie ich do wykorzystania w przyszłości, jednak jeśli nie jesteś ostrożny, niewłaściwe przechowywanie może doprowadzić do tego, że warzywa staną się wilgotne i nie będą nadawały się do podania.
Poznaj nasze wskazówki, jak przechowywać świeże warzywa by zachowały swoje właściwości przez dłuższy czas:
Najpierw zblanszuj, potem zapakuj
Zanim zapakujesz próżniowo warzywa w celu długoterminowego przechowywania w zamrażarce, koniecznie najpierw je zblanszuj. National Center for Home Food Preservation (NCHFP) poinformował, że blanszowanie, czyli gotowanie warzyw w wodzie lub na parze, ma kluczowe znaczenie dla zapewnienia, że warzywa pozostaną świeże po zamrożeniu. Blanszowanie hamuje enzymy, które mogą powodować odbarwienia lub utratę smaku, a także oczyszcza i zmiękcza warzywa, co ułatwia ich przechowywanie.
Techniki i czas blanszowania zależą od rodzaju przygotowywanych warzyw. NCHFP zaleca blanszowanie w wodzie dla większości warzyw.
Jak przechowywać warzywa w zamrażalniku ?
Jak blanszować warzywa?
Używaj proporcji: 4l wody na pół kilograma warzyw.
W celu zblanszowania warzyw należy doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie dodać przycięte i oczyszczone warzywa. Kiedy woda zacznie ponownie wrzeć, postępuj zgodnie z zalecanymi czasami blanszowania. Ważne jest, aby sprawdzić czasy blanszowania przed gotowaniem warzyw - w przeciwnym razie mogą one nie zostać prawidłowo zamrożone.
Przechowuj w porcjach
Zamiast zamrażać warzywa w całości, przygotuj je przed zamknięciem w próżni. Po blanszowaniu pokrój warzywa na odpowiednie porcje, tak aby były gotowe do gotowania, gdy będziesz ich potrzebować. Pamiętaj, aby mieć pod ręką permanentny marker, aby opisać woreczki. Możesz na nich napisać ile warzyw zostało umieszczone w każdym worku, oraz kiedy porcja została przygotowana.
Jeśli zamrażasz kukurydzę w kolbie, najpierw zblanszuj ją w całości. Po ostudzeniu użyj dużego noża, aby oddzielić ziarna od kolby, dzięki czemu proces pakowania próżniowego będzie bardziej efektywny. Inne duże warzywa - takie jak papryka, bakłażan czy kabaczek - należy przed zamknięciem pokroić na małe kawałki, aby zapewnić ich właściwe przechowywanie.
Pojemniki FoodSaver do przechowywania w lodówce
Używanie systemu pakowania próżniowego FoodSaver wraz z pojemnikami FoodSaver to najlepszy sposób na dłuższe zachowanie świeżości warzyw przechowywanych w lodówce. Przechowywanie próżniowe z użyciem pojemników FoodSaver zachowuje wartości odżywcze warzyw, oraz ich świeżości i smak, dzięki czemu można się nimi cieszyć bez ryzyka marnowania żywności.
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.