Black Friday – najlepsze okazje już czekają!

Produkt dodany do porównania

HOME / BLOG / Ślimaki ze Szpinakiem i Fetą

Ślimaki ze Szpinakiem i Fetą

Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 15 minut

Ilość porcji:  Około 12

Składniki:

2 szklanki mąki z samopszy

1 łyżka cukru pudru

50 g masła, posiekanego

¾ szklanki mleka

1 jajko

250 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego

1 szklanka sera do pizzy

100 g sera feta, pokruszonego

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Lekko natłuść blachę o wymiarach 19 cm x 29 cm.

2. Umieść mąkę, cukier i połowę masła w misce miksera z przystawką do wyrabiania ciasta.  Mieszaj na niskich obrotach, aż do połączenia składników. Dodaj mleko i jajko.

3. Używając przystawki z hakiem do wyrabiania ciasta, wyrabiaj na niskich obrotach, aż powstanie lepkie ciasto.

4. Wyłóż ciasto na czystą, posypaną mąką powierzchnię roboczą i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30 × 40 cm.

5. Posyp szpinakiem i serem. Posmaruj pozostałym masłem. Zwiń ciasto ciasno wzdłuż, aby uformować rolkę. Przytnij końce i pokrój na 12 części.

6. Ułóż na przygotowanej patelni przeciętą stroną do dołu. Piecz przez 25 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie gotowe po sprawdzeniu. Zostaw do ostygnięcia.

7. Umieść w worku FoodSaver w porcjach.  Uszczelnij próżniowo w worku zgodnie z wytycznymi dotyczącymi urządzeń próżniowych FoodSaver. Zamroź lub przechowuj w lodówce.

 

WSKAZÓWKA: Idealne do lunch boxów. Dodaj czarny pieprz, jeśli chcesz.

Czytaj również

Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.

Przepis na Ratatouille metodą Sous Vide

28 wrzesień 2022

Ten klasyczny przepis na Ratatouille pozwoli Ci przygotować świetny dodatek do mięs lub np. do makaronu.

+ czytaj więcej

15 produktów, o których nie pomyślałeś, że można je zamknąć próżniowo

28 wrzesień 2022

Uwielbiamy pakowanie próżniowe, nie tylko za to, że oszczędzamy mnóstwo pieniędzy na jedzeniu, ale także za oszczędność czasu w kuchni i poza nią. Czy wiesz, że pakowanie próżniowe może być używane do czegoś więcej niż tylko do przedłużania trwałości mięsa i sera?

+ czytaj więcej

Przepis na Kurczaka Tinga

28 wrzesień 2022

Gotowane w szybkowarze, pikantne pomidorowe nadzienie z kurczaka to proste danie, które można szybko i łatwo przyrządzić.

+ czytaj więcej

Dlaczego warto mieć zgrzewarkę próżniową?

28 wrzesień 2022

Czy chciałbyś zaoszczędzić pieniądze na mięsie i innych łatwo psujących się produktach spożywczych? Czy kiedykolwiek wyrzuciłeś żywność, która przekroczyła datę przydatności do spożycia? Czy rozważałeś zakup zgrzewarki próżniowej? Istnieje wiele powodów, dla których posiadanie jej we własnym gospodarstwie domowym jest dobrym pomysłem.

+ czytaj więcej