Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut
Ilość porcji: Około 12
Składniki:
2 szklanki mąki z samopszy
1 łyżka cukru pudru
50 g masła, posiekanego
¾ szklanki mleka
1 jajko
250 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego
1 szklanka sera do pizzy
100 g sera feta, pokruszonego
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Lekko natłuść blachę o wymiarach 19 cm x 29 cm.
2. Umieść mąkę, cukier i połowę masła w misce miksera z przystawką do wyrabiania ciasta. Mieszaj na niskich obrotach, aż do połączenia składników. Dodaj mleko i jajko.
3. Używając przystawki z hakiem do wyrabiania ciasta, wyrabiaj na niskich obrotach, aż powstanie lepkie ciasto.
4. Wyłóż ciasto na czystą, posypaną mąką powierzchnię roboczą i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30 × 40 cm.
5. Posyp szpinakiem i serem. Posmaruj pozostałym masłem. Zwiń ciasto ciasno wzdłuż, aby uformować rolkę. Przytnij końce i pokrój na 12 części.
6. Ułóż na przygotowanej patelni przeciętą stroną do dołu. Piecz przez 25 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie gotowe po sprawdzeniu. Zostaw do ostygnięcia.
7. Umieść w worku FoodSaver w porcjach. Uszczelnij próżniowo w worku zgodnie z wytycznymi dotyczącymi urządzeń próżniowych FoodSaver. Zamroź lub przechowuj w lodówce.
WSKAZÓWKA: Idealne do lunch boxów. Dodaj czarny pieprz, jeśli chcesz.
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.