Twój system pakowania próżniowego FoodSaver sprawił, że zamrażanie i przechowywanie mięsa i warzyw stało się dużo łatwiejsze, ale czy wiesz, że jest on równie przydatny do przechowywania suchej żywności? Przechowywanie dużej ilości żywności w spiżarni jest ważne, aby być dobrze przygotowanym na wypadek przerwy w dostawie prądu lub nagłego wypadku, lub jeśli lubisz gotować większe ilości na raz.
Przedstawiamy sześć produktów, które można łatwo zapakować próżniowo i umieścić w spiżarni:
Suszone owoce
Suszone owoce - takie jak jabłka, mango, rodzynki i żurawina - nie muszą być przechowywane w lodówce i dobrze nadają się do przechowywania próżniowego. Ponieważ z tych owoców została już usunięta wilgoć, trzymanie ich w szczelnym zamknięciu jest kluczowe dla zachowania ich właściwości.
Mieszanka muesli
Masz przepis na mieszankę, który chcesz wypróbować? Kiedy już to zrobisz, zrób większą ilość, podziel ją na pojedyncze porcje i zamknij za pomocą zgrzewarki próżniowej. W ten sposób będziesz mieć śniadanie czy przekąskę zawsze pod ręką.
Ryż/makaron
Zamiast trzymać ryż i makaron w nieporęcznych pudełkach, które zajmują dużo miejsca w spiżarni, przełóż je do dużych torebek zamykanych próżniowo, aby łatwiej i sensowniej je przechowywać. Dobrze jest, aby mieć pod ręką wybór tych produktów, ponieważ pozwalają one stworzyć prosty i sycący posiłek w kilka minut.
Płatki zbożowe
Podobnie jak w przypadku ryżu i makaronu, pudełka z płatkami zbożowymi mogą zajmować dużo miejsca. Przechowując płatki zbożowe w zamykanych torbach FoodSaver możesz sięgnąć po miskę swoich ulubionych płatków bez ryzyka, że będą nieświeże.
Zioła i przyprawy
Gdy zioła i przyprawy są narażone na nadmiar wilgoci, mogą szybko zwiędnąć lub zepsuć się. Przedłuż okres przydatności tych produktów, przechowując je w suchym miejscu w szczelnym opakowaniu. Najlepiej jest oznaczyć swoje zioła i przyprawy, podczas pakowania, aby łatwo i szybko można było je od siebie odróżnić.
Mąka i cukier
Jeśli bardziej lubisz piec na święta, możesz zapakować próżniowo mąkę, cukier i inne składniki do pieczenia, aby pozostały świeże na specjalne okazje. Weź pod uwagę swoje ulubione przepisy i poporcjuj składniki tak, aby było mniej odmierzania. Pamiętaj, aby oznaczyć każdą torebkę.
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.