Black Friday – najlepsze okazje już czekają!

Produkt dodany do porównania

HOME / BLOG / Jak zorganizować swoją lodówkę i zamrażarkę

Jak zorganizować swoją lodówkę i zamrażarkę

Jaka temperatura jest optymalna dla przechowywania w lodówce?

Optymalna temperatura do przechowywania żywności w lodówce wynosi poniżej 4,5 stopni Celsjusza. Przy różnych rodzajów żywności, tak niska temperatura pozwala zahamować rozwój bakterii i pomóc w zachowaniu bezpieczeństwa żywności.

 

Umieszczenie termometru do żywności w lodówce pozwoli Ci upewnić się, że panuje tam właściwa temperatura. Wystarczy umieścić go na drugiej półce od góry, aby mieć pewność, że odczyt jest dokładny.

Co się dzieje, gdy lodówka jest zbyt pełna?

Jednym z największych błędów popełnianych przez ludzi jest zbytnie zapełnianie lodówki. Kiedy żywność, pudełka na wynos lub pojemniki blokują przepływ powietrza, lodówka pracuje ciężej, aby wszystko schłodzić. Ta nierównomierność często pozostawia pewne obszary lodówki cieplejsze od innych, co może być niebezpieczne i prowadzić do zepsucia lub gnicia niektórych produktów spożywczych.

Jak pełna powinna być lodówka?

Idealnie byłoby, gdyby wszystkie produkty spożywcze w lodówce były oddzielone od siebie o około 1,5cm. Dzięki temu powietrze może przepływać między przestrzeniami lodówki i utrzymywać równą temperaturę w całej jej zawartości. Nie umieszczaj też żadnych artykułów spożywczych przy tylnej lub bocznej ścianie lodówki!

Jak zachować porządek w lodówce?

Zgrzewarka próżniowa FoodSaver może zdziałać cuda, jeśli chodzi o porządek w lodówce. Powietrze z torebek i rolek zostaje usunięte, dając Ci o wiele więcej miejsca do przechowywania. Przechowywanie np. resztek z obiadu w pojemnikach FoodSaver Fresh da Ci pewność, że wszystko pozostanie świeże, dodatkowo chroniąc zawartość lodówki przed rozprzestrzenianiem się zapachów.

Pojemniki świetnie się sprawdzą się np. do przechowywania aromatycznych, twardych serów.

pojemniki FoodSaver Fresh

 

Warto też wiedzieć, jak zaopatrzyć lodówkę i zamrażarkę. Oto kilka przydatnych wskazówek.

Zorganizuj się jak w restauracji

 

Bierz przykład z profesjonalistów. Nikt nie zaopatruje lodówki tak skutecznie, jak ludzie, którzy robią to na co dzień . Stosując tę samą metodę, powinieneś przechowywać produkty w zależności od ich temperatury gotowania. Produkty gotowe do spożycia, takie jak resztki z obiadu, owoce, warzywa i jogurty, są przechowywane na górze lodówki, podczas gdy surowe mięso na dole.

Robi się to, aby zapobiec zanieczyszczeniu krzyżowemu, czyli transmisji drobnoustrojów, bakterii i alergenów między produktami.

Oczywiście, Twoja lodówka prawdopodobnie posiada regulatory wilgotności w szufladach przeznaczonych specjalnie dla świeżych owoców i warzyw. Jeśli znajdują się one na samym dole, skorzystaj z nich, ale upewnij się, że istnieje skuteczna bariera pomiędzy szufladami a znajdującym się nad nimi mięsem.

Jeśli chodzi o półki na drzwiach, zachowaj tę przestrzeń tylko dla napojów i przypraw. Jest to najcieplejsza część lodówki, więc przechowywanie tutaj jajek, serów lub podobnych produktów może zagrozić ich świeżości

Czytaj również

Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.

Jak przechowywać warzywa w zamrażalniku ?

02 listopad 2022

Mrożenie warzyw to doskonały sposób na pozostawienie ich do wykorzystania w przyszłości, jednak jeśli nie jesteś ostrożny, niewłaściwe przechowywanie może doprowadzić do tego, że warzywa staną się wilgotne i nie będą nadawały się do podania.

+ czytaj więcej

Jak przechowywać chleb, by zachować jego świeżość?

11 październik 2022

Jeśli starasz się znaleźć niezawodny sposób na przechowywanie chleba, pakowanie próżniowe jest dla Ciebie.

+ czytaj więcej

Przepis na Ratatouille metodą Sous Vide

28 wrzesień 2022

Ten klasyczny przepis na Ratatouille pozwoli Ci przygotować świetny dodatek do mięs lub np. do makaronu.

+ czytaj więcej

15 produktów, o których nie pomyślałeś, że można je zamknąć próżniowo

28 wrzesień 2022

Uwielbiamy pakowanie próżniowe, nie tylko za to, że oszczędzamy mnóstwo pieniędzy na jedzeniu, ale także za oszczędność czasu w kuchni i poza nią. Czy wiesz, że pakowanie próżniowe może być używane do czegoś więcej niż tylko do przedłużania trwałości mięsa i sera?

+ czytaj więcej