Jaka temperatura jest optymalna dla przechowywania w lodówce?
Optymalna temperatura do przechowywania żywności w lodówce wynosi poniżej 4,5 stopni Celsjusza. Przy różnych rodzajów żywności, tak niska temperatura pozwala zahamować rozwój bakterii i pomóc w zachowaniu bezpieczeństwa żywności.
Umieszczenie termometru do żywności w lodówce pozwoli Ci upewnić się, że panuje tam właściwa temperatura. Wystarczy umieścić go na drugiej półce od góry, aby mieć pewność, że odczyt jest dokładny.
Co się dzieje, gdy lodówka jest zbyt pełna?
Jednym z największych błędów popełnianych przez ludzi jest zbytnie zapełnianie lodówki. Kiedy żywność, pudełka na wynos lub pojemniki blokują przepływ powietrza, lodówka pracuje ciężej, aby wszystko schłodzić. Ta nierównomierność często pozostawia pewne obszary lodówki cieplejsze od innych, co może być niebezpieczne i prowadzić do zepsucia lub gnicia niektórych produktów spożywczych.
Jak pełna powinna być lodówka?
Idealnie byłoby, gdyby wszystkie produkty spożywcze w lodówce były oddzielone od siebie o około 1,5cm. Dzięki temu powietrze może przepływać między przestrzeniami lodówki i utrzymywać równą temperaturę w całej jej zawartości. Nie umieszczaj też żadnych artykułów spożywczych przy tylnej lub bocznej ścianie lodówki!
Jak zachować porządek w lodówce?
Zgrzewarka próżniowa FoodSaver może zdziałać cuda, jeśli chodzi o porządek w lodówce. Powietrze z torebek i rolek zostaje usunięte, dając Ci o wiele więcej miejsca do przechowywania. Przechowywanie np. resztek z obiadu w pojemnikach FoodSaver Fresh da Ci pewność, że wszystko pozostanie świeże, dodatkowo chroniąc zawartość lodówki przed rozprzestrzenianiem się zapachów.
Pojemniki świetnie się sprawdzą się np. do przechowywania aromatycznych, twardych serów.
Warto też wiedzieć, jak zaopatrzyć lodówkę i zamrażarkę. Oto kilka przydatnych wskazówek.
Zorganizuj się jak w restauracji
Bierz przykład z profesjonalistów. Nikt nie zaopatruje lodówki tak skutecznie, jak ludzie, którzy robią to na co dzień . Stosując tę samą metodę, powinieneś przechowywać produkty w zależności od ich temperatury gotowania. Produkty gotowe do spożycia, takie jak resztki z obiadu, owoce, warzywa i jogurty, są przechowywane na górze lodówki, podczas gdy surowe mięso na dole.
Robi się to, aby zapobiec zanieczyszczeniu krzyżowemu, czyli transmisji drobnoustrojów, bakterii i alergenów między produktami.
Oczywiście, Twoja lodówka prawdopodobnie posiada regulatory wilgotności w szufladach przeznaczonych specjalnie dla świeżych owoców i warzyw. Jeśli znajdują się one na samym dole, skorzystaj z nich, ale upewnij się, że istnieje skuteczna bariera pomiędzy szufladami a znajdującym się nad nimi mięsem.
Jeśli chodzi o półki na drzwiach, zachowaj tę przestrzeń tylko dla napojów i przypraw. Jest to najcieplejsza część lodówki, więc przechowywanie tutaj jajek, serów lub podobnych produktów może zagrozić ich świeżości
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.