Dzięki ziołom, octowi balsamicznemu i oliwie z oliwek, włoska marynata jest wspaniała do pieczonych i grillowanych mięs.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 60 minut
Czas łączny: 1 godzina 20 minut (+ 10 minut odpoczynku
Składniki:
Marynata włoska:
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki drobno posiekanej świeżej szałwii
2 łyżki drobno posiekanego świeżego rozmarynu
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka nasion kopru włoskiego, lekko rozgniecionych
po 1 łyżce soli i pieprzu
1/4 łyżeczki czerwonych płatków chili
Włoska pieczeń wieprzowa:
1,5 kg schabu bez kości, środkowa pieczeń
1 filiżanka sodu zredukowany bulion z kurczaka
1/2 szklanki białego wina wytrawnego
1 łyżka przecieru pomidorowego
Instrukcje:
1. Włoska marynata: Wymieszaj razem olej, szałwię, rozmaryn, ocet,
sok z cytryny, oregano, nasiona kopru włoskiego, sól, pieprz i płatki chili.
2. Włoski schab: Napełnij pojemniki FoodSaver® marynatą i wieprzowiną; przekręć zawór na ustawienia marynowania,
Podłącz zgrzewarkę FoodSaver® i naciśnij przycisk Marinate.
Pozwól zgrzewarce na 12-minutowy cykl, aby wieprzowina została zamarynowana.
3. Rozgrzej piekarnik do 200º C. Wyjmij wieprzowinę z marynaty; wylej marynatę.
Umieść wieprzowinę w małym naczyniu do pieczenia wyposażonym w stojak.
Piecz przez 60 do 75 minut lub do momentu, gdy termometr włożony do środka wskaże 70°C.
Przykryj luźno folią i pozostaw na 10 minut.
4. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Używając drewnianej łyżki, wymieszaj bulion, wino i przecier pomidorowy; doprowadź do wrzenia. Podsmażaj, często mieszając przez około 5 minut lub do zredukowania do ok. 1 filiżanki. Przecedź przed podaniem.
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.