Jakie są korzyści z gotowania Sous Vide?
Gotowanie metodą Sous Vide, a więc „w próżni” może być doskonałym sposobem, aby dokładnie przygotować stek dokładnie tak, jak lubisz, lub przyrządzić delikatne, świeże warzywa bez uszczerbku na ich konsystencji.
Gotuj w dokładnie takiej temperaturze, w jakiej chcesz
Sous Vide polega na gotowaniu zapakowanych próżniowo warzyw i mięsa w stałej temperaturze w kąpieli wodnej przy użyciu specjalnego urządzenia – cyrkulatora Sous Vide lub np. multicookera z funkcją gotowania Sous Vide. Jeśli utrzymujesz wodę podgrzaną na właściwym poziomie, przez właściwy czas, nie ma niebezpieczeństwa przegotowania lub niedogotowania potrawy.
Gotuj bez kłopotu
Pomyśl o sposobie, w jaki zwykle gotujesz mięso i warzywa. Patelnię rozgrzewa się do temperatury ponad 70°C, wrzuca się na nią jedzenie i trzeba je ciągle przewracać i obracać, aby ugotowało się w całości. Powierzchnia wołowiny, drobiu lub ryby jest albo wystawiona na działanie ekstremalnego ciepła z jednej strony, albo chłodniejszego powietrza z drugiej, co ostatecznie zmienia ogólny smak i teksturę potrawy.
Z drugiej strony, Sous Vide gotuje jedzenie równomiernie ze wszystkich stron. Jeśli nigdy nie jadłeś steka gotowanego w Sous Vide, pierwszą rzeczą, którą zauważysz, jest charakterystyczny smak i konsystencja.
Do czego potrzebna jest zgrzewarka w tej metodzie?
Nie ma powietrza, nie ma problemu
Po pierwsze, potrzebujesz woreczka, z którego będziesz mógł usunąć powietrze podczas gotowania Sous Vide. To będzie trudne, gdy użyjesz zwykłej torebki, np. strunowej. Nawet niewielka ilość powietrza może spowodować, że niektóre części mięsa lub warzyw będą się gotować inaczej niż pozostałe. Albo co gorsza, powietrze może spowodować, że worek będzie się unosił i zrujnuje cały proces. Zgrzewarka pozwoli na usunięcie powietrza ze specjalnego worka do pakowania próżniowego. W ofercie FoodSaver znajdziesz także model zgrzewarki z ustawieniem Sous Vide – model VS3190x będzie do tego idealny.
Do czego służy ustawienie Sous Vide?
Ustawienie Sous Vide ma na celu zapewnienie idealnego poziomu próżni i uszczelnienia dla żywności, która będzie gotowana metodą Sous Vide. Jeśli nie masz tego ustawienia, nie martw się! Nadal możesz z powodzeniem gotować metodą Sous Vide, używając zwykłych torebek do pakowania próżniowego i zgrzewarki FoodSaver.
Idealna torebka do gotowania Sous Vide, czyli jaka?
Struktura torebki może zrobić wielką różnicę, ważna jest również jej grubość. W przypadku zwykłej torebki woda może przesiąkać przez materiały, które nie są wodoodporne i zniszczyć konsystencję posiłku. Inne worki są narażone na działanie wysokich temperatur i mogą pęknąć lub nawet stopić się, co spowoduje, że przygotowane danie nie będzie się nadawało do spożycia.
Każda torebka i rolka marki FoodSaver jest tak skonstruowana, aby wytrzymać ciepło i wilgoć podczas gotowania metodą sous vide. Twoje jedzenie będzie chronione i już nigdy nie będziesz musiał się martwić o właściwe uszczelnienie lub o bezpieczeństwo Twojego jedzenia. Worki i folie FoodSaver nie zawierają BPA i są całkowicie bezpieczne.
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.