Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 1 godzina 40 minut
Czas łączny: 1 godzina 50 minut
Liczba porcji: 6
Składniki:
2 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów w zalewie
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
1 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
12 kotletów jagnięcych, każdy o grubości około 2 cm
1 szklanka przepołowionych pomidorków cherry
1 szklanka przepołowionych czarnych oliwek
2 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
Instrukcje:
1. Wymieszaj razem suszone pomidory, zioła prowansalskie, po 1 łyżce soli i pieprzu oraz czosnek; natrzyj całą jagnięcinę. Rozdziel kotlety jagnięce pomiędzy 3 worki FoodSaver. Zamknij próżniowo.
2. Napełnij garnek do gotowania wodą. Dodaj cyrkulator; ustaw temperaturę 60˚C. Opuść próżniową torbę do podgrzewanej wody, w razie potrzeby obciążając ją, aby się zanurzyła. Ustaw timer na 1 1/2 godziny.
3. Ostrożnie wyjmij worek z wody; pozostaw na 5 minut przed otwarciem i wyjęciem kotletów jagnięcych.
4. Wymieszaj razem pomidory, oliwki, bazylię, oliwę z oliwek oraz pozostałą sól i pieprz.
5. Rozgrzej dużą patelnię z ciężkim dnem na średnim ogniu; obsmażaj jagnięcinę, partiami, przez 1 do 2 minut na stronę lub do zrumienienia i podgrzania. Posmaruj łyżką mieszanki pomidorowej na kotlety jagnięce.
Wskazówki:
- Jeśli nie gotujesz kotletów jagnięcych od razu, schowaj je do lodówki lub zamroź (rozmroź w lodówce przed gotowaniem).
- Ewentualnie, rozgrzej grill do wysokiej temperatury; dobrze natłuść ruszt. Grilluj kotlety jagnięce przez 1 do 2 minut na stronę lub do momentu, gdy będą dobrze oznaczone i podgrzane.
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.