Te proste naleśniki są delikatne, lekkie i puszyste z odrobiną mąki kukurydzianej i nutą wanilii.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut
Całkowity czas: 30 minut (+ 10 minut oczekiwania)
Ilość porcji: 10
Składniki:
1 1/4 szklanki mąki uniwersalnej, przesianej
1/4 szklanki drobno zmielonej mąki kukurydzianej
2 łyżki cukru kryształu
2 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
1 1/3 szklanki maślanki
3 łyżki masła, roztopionego
1/2 łyżki ekstraktu z wanilii
2 łyżki oleju rzepakowego
Masło, do podania
Syrop klonowy, do podania
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, mąkę kukurydzianą, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól; odstawić. W osobnej misce ubij jajka i maślankę. Wymieszaj z roztopionym masłem i wanilią. Wlej maślankę na suche składniki. Wymieszaj tylko do momentu połączenia. (Nie mieszaj za bardzo, ciasto będzie lekko grudkowate). Pozwól ciastu odpocząć przez 10 do 15 minut.
2. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu; posmaruj ją częścią oleju. Gdy patelnia będzie gorąca, ustaw ogień na średni.
Używając 1/3 szklanki ciasta naleśnikowego, smaż naleśniki partiami, przez 1 do 2 minut lub do momentu, gdy zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza. Odwróć i smaż przez 1 do 2 minut lub do uzyskania złotego koloru na spodzie. Posmaruj ponownie patelnię w razie potrzeby. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
3. Zamknij próżniowo naleśniki w 5 partiach po dwa naleśniki na worek (najlepiej używając funkcji pulsacyjnej). Przechowuj w lodówce do 3 dni lub zamróź.
4. Podgrzej naleśniki w tosterze, piekarniku lub mikrofalówce. Podawaj naleśniki z kawałkiem masła i odrobiną syropu klonowego.
Podpowiedź: Jako urozmaicenie, dodaj do naleśników borówki lub chipsy czekoladowe,tuż po nałożeniu ciasta na patelnię i przed odwróceniem.
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.