Nie przegap świetnych cen – zajrzyj do naszego outletu już teraz!

Produkt dodany do porównania

HOME / BLOG / Klasyczne naleśniki z maślanką

Klasyczne naleśniki z maślanką

Te proste naleśniki są delikatne, lekkie i puszyste z odrobiną mąki kukurydzianej i nutą wanilii.

nalesniki_z_maslanka

Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 20 minut

Całkowity czas: 30 minut (+ 10 minut oczekiwania)

Ilość porcji: 10

Składniki:

1 1/4 szklanki mąki uniwersalnej, przesianej

1/4 szklanki drobno zmielonej mąki kukurydzianej

2 łyżki cukru kryształu

2 łyżki proszku do pieczenia

1 łyżka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

2 jajka

1 1/3 szklanki maślanki

3 łyżki masła, roztopionego

1/2 łyżki ekstraktu z wanilii

2 łyżki oleju rzepakowego

Masło, do podania

Syrop klonowy, do podania

Instrukcje:

1. W dużej misce wymieszaj mąkę, mąkę kukurydzianą, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól; odstawić. W osobnej misce ubij jajka i maślankę. Wymieszaj z roztopionym masłem i wanilią. Wlej maślankę na suche składniki. Wymieszaj tylko do momentu połączenia. (Nie mieszaj za bardzo, ciasto będzie lekko grudkowate). Pozwól ciastu odpocząć przez 10 do 15 minut.

2. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu; posmaruj ją częścią oleju. Gdy patelnia będzie gorąca, ustaw ogień na średni.

Używając 1/3 szklanki ciasta naleśnikowego, smaż naleśniki partiami, przez 1 do 2 minut lub do momentu, gdy zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza. Odwróć i smaż przez 1 do 2 minut lub do uzyskania złotego koloru na spodzie. Posmaruj ponownie patelnię w razie potrzeby. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

3. Zamknij próżniowo naleśniki w 5 partiach po dwa naleśniki na worek (najlepiej używając funkcji pulsacyjnej). Przechowuj w lodówce do 3 dni lub zamróź.

4. Podgrzej naleśniki w tosterze, piekarniku lub mikrofalówce. Podawaj naleśniki z kawałkiem masła i odrobiną syropu klonowego.

Podpowiedź: Jako urozmaicenie, dodaj do naleśników borówki lub chipsy czekoladowe,tuż po nałożeniu ciasta na patelnię i przed odwróceniem.

Czytaj również

Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.

Włoska marynata do pieczeni wieprzowej

20 grudzień 2022

Dzięki ziołom, octowi balsamicznemu i oliwie z oliwek, włoska marynata jest wspaniała do pieczonych i grillowanych mięs.

+ czytaj więcej

Klasyczna marynata do steków

29 wrzesień 2022

Przepis na klasyczną marynatę do steków - jest ona idealna do wszystkich rodzajów steków, zwłaszcza do steków z boczku i polędwicy, ale można ją również stosować do aromatycznych kotletów wieprzowych i jagnięcych.

+ czytaj więcej

Przepis na Kurczaka Tinga

28 wrzesień 2022

Gotowane w szybkowarze, pikantne pomidorowe nadzienie z kurczaka to proste danie, które można szybko i łatwo przyrządzić.

+ czytaj więcej

Przepis na Ratatouille metodą Sous Vide

28 wrzesień 2022

Ten klasyczny przepis na Ratatouille pozwoli Ci przygotować świetny dodatek do mięs lub np. do makaronu.

+ czytaj więcej

Krewetki z chipotle

15 maj 2023

Dzięki aromatom Tex-Mex, tym pikantnym krewetkom nie sposób się oprzeć. Stanowią świetną przystawkę na imprezę i doskonałe danie główne, jeżeli podamy je z ryżem lub w formie tacos.

+ czytaj więcej