Użyj kompatybilnych worków do Twojej zgrzewarki
Jedną z podstawowych wskazówek dla każdego, kto używa w domu zgrzewarki próżniowej ,jest używanie worków lub rolek, które mają teksturowane kanały. Zgrzewarki, których używamy w domu, wymagają worków próżniowych z teksturą, aby umożliwić usunięcie powietrza z worka podczas wytwarzania próżni.
Częstym błędem jest kupowanie gładkich zamiennych worków próżniowych. Innym powszechnym błędem jest kupowanie zwykłych worków polietylenowych i oczekiwanie, że utrzymają one próżnię.
Pozwól przedmiotom ostygnąć przed zamknięciem ich próżniowo
Ciepłe jedzenie tworzy kondensację, która może uwięzić wilgoć w torbie. Nawet przy prawidłowym odessaniu powietrza, woda może doprowadzić do powstania oparzeliny zamrażalniczej. Poczekaj z przenoszeniem żywności do worków do pakowania próżniowego, aż ostygnie. Dzięki temu mniej wilgoci będzie gromadzić się we wnętrzu opakowania.
Nie napełniaj torby do końca
Ważne jest, aby pamiętać, że gdy wykonujemy próżniowe zamknięcie torebki, otwarta strona będzie potrzebować miejsca aby wytworzyć zgrzew. Dodatkowa przestrzeń pomaga również wykonać szczelne zamknięcie, jeśli zawartość torebki posiada płynną konsystencję. Podczas procesu pakowania próżniowego, soki będą wyciągane z dna torby, więc zbyt dużo płynu może utrudnić proces uszczelniania i wytworzenie szczelnego zgrzewu.
Wytrzyj płyny i cząstki przed zgrzewaniem
Podczas umieszczania artykułów spożywczych w torbie, pozostałości i soki pozostają w niej. Użyj ręcznika papierowego i usuń wszystko z górnej części torby, aby uzyskać lepsze uszczelnienie. Jeśli małe cząstki żywności lub nawet nadmiar soku utrudniają uszczelnienie, próżnia nie utrzyma się, a zawartość ulegnie zepsuciu. Jeśli na górze torby, w miejscu, w którym następuje uszczelnienie, znajduje się jakikolwiek zauważalny osad lub płyn, poświęć dodatkowy czas, aby go wytrzeć.
Zadbaj o czystość okolicy dookoła zgrzewu
Podczas umieszczania artykułów spożywczych w torbie, pozostałości jedzenia i soki pozostają często na brzegu torebki. Użyj ręcznika papierowego i usuń zabrudzenia z górnej części torby, aby uzyskać lepsze uszczelnienie. Jeśli małe cząstki żywności, lub nawet nadmiar sosu utrudniają uszczelnienie, próżnia nie utrzyma się, a zawartość torebki ulegnie zepsuciu. Jeśli na górze torby, w miejscu, w którym następuje uszczelnienie, znajduje się jakikolwiek zauważalny osad lub płyn, poświęć dodatkowy czas, aby go wytrzeć. Zyskasz pewność, że Twoje uszczelnienie jest wykonane prawidłowo.
Sprawdzenie worka próżniowego po wykonaniu zgrzewu
Istnieje wiele sposobów na sprawdzenie wykonanego zgrzewu. Po pierwsze, należy sprawdzić wzrokowo zamknięcie. Jeśli widoczne są miejsca nie uszczelnione, worek nie będzie utrzymywał próżni. Inną częstą przyczyną przedostawania się powietrza do wnętrza worka są małe zagniecenia na zgrzewie uszczelniającym. Zagniecenie może pojawić się, jeśli worek nie został prawidłowo ułożony w zgrzewarce.
W przypadku zamykania próżniowo czegokolwiek z kością lub ostrymi krawędziami należy sprawdzić wzrokowo opakowanie po zamknięciu. Jeśli nie masz pewności co do szczelności wykonanego worka, odłóż opakowanie na kilka minut i sprawdź, czy próżnia trzyma.
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.