PIERSI Z KURCZAKA
Przygotowanie obiadów na cały tydzień może być prawdziwym wyzwaniem w niektóre dni. Czasami po prostu brakuje nam czasu lub pomysłu. Używając systemu do pakowania próżniowego, możesz przygotować większą ilość ulubionych dań i mieć je zawsze pod ręką, kiedy goni Cię czas, lub po prostu brakuje Ci weny.
POMYSŁY NA KURCZAKA
Kup piersi kurczaka i podziel je na wielkość pojedynczego posiłku. Wrzuć kurczaka wraz z ulubionymi przyprawami do woreczka FoodSaver (np.rozmaryn, tymianek itp.), dodaj tłuszcz (najlepiej sprawdzi się oliwa z oliwek) i dopraw solą i pieprzem. Następnie zamknij woreczek próżniowo i umieść go w lodówce jako pomysł na obiad na kolejny dzień tygodnia, lub włóż do zamrażarki. Woreczki FoodSaver to świetny sposób na przygotowanie i ugotowanie posiłków w jednym - możesz w nich rozmrażać lub gotować metodą sous vide.
Kiedy nadejdzie czas, aby pomyśleć o obiedzie, możesz po prostu chwycić paczkę kurczaka i ugotować go w Sous Vide! Możesz go także ugotować lub upiec !
Możesz doprawić swojego kurczaka jakkolwiek chcesz! Tutaj przedstawiamy przepis na kurczaka Sous vide z użyciem rozmarynu, owoców cytrusowych, masła klarowanego i soli/pieprzu. Ale możesz użyć innych przypraw i np. sosu barbecue, itp! Jest to świetny sposób na wykorzystanie tego, co masz akurat pod ręką!
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka (bez kości/bez skóry)
- Sól i pieprz
- 2-3 plasterki pomarańczy
- 2-3 plasterki cytryny
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 łyżka stołowa masła klarowanego (lub oliwa z oliwek)
Instrukcje:
1.Lekko przypraw piersi z kurczaka solą i pieprzem.
2.Weź torebkę FoodSaver i dodaj do niej piersi z kurczaka, cytryny, pomarańcze, rozmaryn i masło klarowane.
3. Uszczelnij za pomocą zgrzewarki FoodSaver i umieść w lodówce.
4. Weź duży garnek do zupy i napełnij go wodą.
5. Używając cyrkulatora Sous Vide, doprowadź wodę do temperatury 150 stopni.
6. Gdy woda osiągnie żądaną temperaturę, umieść woreczek z zawartością wewnątrz.
7. Gotuj przez ok. 1,5 - 4 godziny.
8. Po pełnym ugotowaniu wyjmij kurczaka z torebki i umieść go w żeliwnej patelni na dużym ogniu, obsmażając po obu stronach.
9. Obiad gotowy!
Wskazówka:
Potrawy z sous vide przygotujesz w prosty sposób w multicookerze z tą funkcją – sprawdź model Crockpot CSC062x.
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.