Black Friday – najlepsze okazje już czekają!

Produkt dodany do porównania

HOME / BLOG / Kurczak Sous Vide

Kurczak Sous Vide

PIERSI Z KURCZAKA

Przygotowanie obiadów na cały  tydzień może być prawdziwym wyzwaniem w niektóre dni. Czasami po prostu brakuje nam czasu lub pomysłu. Używając systemu do pakowania próżniowego, możesz przygotować większą ilość ulubionych dań i mieć je zawsze pod ręką, kiedy goni Cię czas, lub po prostu brakuje Ci weny.

 

POMYSŁY NA KURCZAKA

Kup piersi kurczaka i podziel je na wielkość pojedynczego posiłku. Wrzuć kurczaka wraz z ulubionymi przyprawami do woreczka FoodSaver (np.rozmaryn, tymianek itp.), dodaj tłuszcz (najlepiej sprawdzi się oliwa z oliwek) i dopraw solą i pieprzem. Następnie zamknij woreczek próżniowo i umieść go w lodówce jako pomysł na obiad na kolejny dzień tygodnia, lub włóż do zamrażarki. Woreczki FoodSaver to świetny sposób na przygotowanie i ugotowanie posiłków w jednym - możesz w nich rozmrażać lub gotować metodą sous vide.

 

Kiedy nadejdzie czas, aby pomyśleć o obiedzie, możesz po prostu chwycić paczkę kurczaka i ugotować go w Sous Vide! Możesz go także ugotować lub upiec !

 

Możesz doprawić swojego kurczaka jakkolwiek chcesz! Tutaj przedstawiamy przepis na kurczaka Sous vide z użyciem rozmarynu, owoców cytrusowych, masła klarowanego i soli/pieprzu. Ale możesz użyć innych przypraw i np. sosu barbecue, itp! Jest to świetny sposób na wykorzystanie tego, co masz akurat pod ręką!

 kurczak_sous_vide

Składniki:

- 4 piersi z kurczaka (bez kości/bez skóry)

- Sól i pieprz

- 2-3 plasterki pomarańczy

- 2-3 plasterki cytryny

- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu

- 1 łyżka stołowa masła klarowanego (lub oliwa z oliwek)

 

Instrukcje:

1.Lekko przypraw piersi z kurczaka solą i pieprzem.

2.Weź torebkę FoodSaver i dodaj do niej piersi z kurczaka, cytryny, pomarańcze, rozmaryn i masło klarowane.

3. Uszczelnij za pomocą zgrzewarki FoodSaver i umieść w lodówce.

4. Weź duży garnek do zupy i napełnij go wodą.

5. Używając cyrkulatora Sous Vide, doprowadź wodę do temperatury 150 stopni.

6. Gdy woda osiągnie żądaną temperaturę, umieść woreczek z zawartością wewnątrz.

7. Gotuj przez ok. 1,5 - 4 godziny.

8. Po pełnym ugotowaniu wyjmij kurczaka z torebki i umieść go w żeliwnej patelni na dużym ogniu, obsmażając po obu stronach.

9. Obiad gotowy!

 

Wskazówka:

Potrawy z sous vide przygotujesz w prosty sposób w multicookerze z tą funkcją – sprawdź model Crockpot CSC062x.

Czytaj również

Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.

Przepis na Ratatouille metodą Sous Vide

28 wrzesień 2022

Ten klasyczny przepis na Ratatouille pozwoli Ci przygotować świetny dodatek do mięs lub np. do makaronu.

+ czytaj więcej

15 produktów, o których nie pomyślałeś, że można je zamknąć próżniowo

28 wrzesień 2022

Uwielbiamy pakowanie próżniowe, nie tylko za to, że oszczędzamy mnóstwo pieniędzy na jedzeniu, ale także za oszczędność czasu w kuchni i poza nią. Czy wiesz, że pakowanie próżniowe może być używane do czegoś więcej niż tylko do przedłużania trwałości mięsa i sera?

+ czytaj więcej

Przepis na Kurczaka Tinga

28 wrzesień 2022

Gotowane w szybkowarze, pikantne pomidorowe nadzienie z kurczaka to proste danie, które można szybko i łatwo przyrządzić.

+ czytaj więcej

Dlaczego warto mieć zgrzewarkę próżniową?

28 wrzesień 2022

Czy chciałbyś zaoszczędzić pieniądze na mięsie i innych łatwo psujących się produktach spożywczych? Czy kiedykolwiek wyrzuciłeś żywność, która przekroczyła datę przydatności do spożycia? Czy rozważałeś zakup zgrzewarki próżniowej? Istnieje wiele powodów, dla których posiadanie jej we własnym gospodarstwie domowym jest dobrym pomysłem.

+ czytaj więcej