Black Friday – najlepsze okazje już czekają!

Produkt dodany do porównania

HOME / BLOG / Jak szybko marynować za pomocą zgrzewarki próżniowej

Jak szybko marynować za pomocą zgrzewarki próżniowej

Niezależnie od tego, czy przygotowujesz kawałek ulubionego czerwonego mięsa, czy też chcesz zaserwować danie z warzyw, marynowanie pozwoli na przygotowanie pysznego posiłku. Do przechowywania żywności wraz z sosem można użyć torebek plastikowych, ale użycie zgrzewarki próżniowej jest jednym z najbardziej efektywnych sposobów, by sprawić, że mięso lub warzywa przejdą w pełni smakiem marynaty.

Zgrzewarka do pakownia próżniowego jest idealna do utrzymania świeżości i soczystości Twoich kawałków mięsa, więc użyj jej, gdy będziesz przygotowywał posiłek wymagający szybkiego zamarynowania.

Wybierz idealną marynatę

Zanim rozpoczniesz proces marynowania, musisz wybrać swój ulubiony sos, w którym będziesz marynować jedzenie. Jeśli jesteś fanem robienia własnej marynaty od podstaw, wybierz sos, który wydobędzie smaki potrawy. Możesz też bez problemu użyć gotowej marynaty, dostępnej w sklepie.

Po wybraniu idealnej marynaty delikatnie otwórz woreczek do pakowania próżniowego i umieść w nim swoje jedzenie. Jeśli przygotowujesz mięso, pokrój je na kawałki, aby marynata mogła pokryć większą część jedzenia. Dodaj zalecaną ilość marynaty - zależy to od tego, jakie mięso lub warzywo przyrządzasz, ale ogólnie rzecz biorąc, użyj tyle marynaty, aby pokryć całą potrawę.

Staranne uszczelnianie

Pamiętaj o wyczyszczeniu końcówki worka, na której będziesz wykonywać zgrzew, jest to niezbędne dla zapewnienia, że proces uszczelniania przebiegnie prawidłowo. Po oczyszczeniu otwartej krawędzi worka - pozostawiając co najmniej 3 cm przestrzeni między marynatą a uszczelnieniem - użyj zgrzewarki próżniowej, aby zamknąć woreczek.

Po całkowitym zamknięciu worka, umieść go w lodówce na co najmniej 30 minut. Im dłużej pozostawisz go w lodówce, tym dłużej mięso lub warzywa będą mogły nasiąknąć marynatą. Jeśli zależy Ci na szybkim przebiegu procesu, jedzenie można wyjąć po pół godzinie. W przypadku bardziej delikatnego mięsa, przechowuj je przez jedną do dwóch godzin w lodówce, przed zamrożeniem.

Marynowanie w pojemnikach próżniowych Fresh

łatwością zamarynujesz mięso lub warzywa w pojemnikach próżniowych Fresh. Wystarczy zamknąć produkty wraz z marynatą w pojemniku, przekręcić pokrętło w pozycję Marinate i za pomocą zgrzewarki lub ręcznego urządzenia odessać powietrze.



Czytaj również

Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.

Przepis na Ratatouille metodą Sous Vide

28 wrzesień 2022

Ten klasyczny przepis na Ratatouille pozwoli Ci przygotować świetny dodatek do mięs lub np. do makaronu.

+ czytaj więcej

15 produktów, o których nie pomyślałeś, że można je zamknąć próżniowo

28 wrzesień 2022

Uwielbiamy pakowanie próżniowe, nie tylko za to, że oszczędzamy mnóstwo pieniędzy na jedzeniu, ale także za oszczędność czasu w kuchni i poza nią. Czy wiesz, że pakowanie próżniowe może być używane do czegoś więcej niż tylko do przedłużania trwałości mięsa i sera?

+ czytaj więcej

Przepis na Kurczaka Tinga

28 wrzesień 2022

Gotowane w szybkowarze, pikantne pomidorowe nadzienie z kurczaka to proste danie, które można szybko i łatwo przyrządzić.

+ czytaj więcej

Dlaczego warto mieć zgrzewarkę próżniową?

28 wrzesień 2022

Czy chciałbyś zaoszczędzić pieniądze na mięsie i innych łatwo psujących się produktach spożywczych? Czy kiedykolwiek wyrzuciłeś żywność, która przekroczyła datę przydatności do spożycia? Czy rozważałeś zakup zgrzewarki próżniowej? Istnieje wiele powodów, dla których posiadanie jej we własnym gospodarstwie domowym jest dobrym pomysłem.

+ czytaj więcej