Niezależnie od tego, czy przygotowujesz kawałek ulubionego czerwonego mięsa, czy też chcesz zaserwować danie z warzyw, marynowanie pozwoli na przygotowanie pysznego posiłku. Do przechowywania żywności wraz z sosem można użyć torebek plastikowych, ale użycie zgrzewarki próżniowej jest jednym z najbardziej efektywnych sposobów, by sprawić, że mięso lub warzywa przejdą w pełni smakiem marynaty.
Zgrzewarka do pakownia próżniowego jest idealna do utrzymania świeżości i soczystości Twoich kawałków mięsa, więc użyj jej, gdy będziesz przygotowywał posiłek wymagający szybkiego zamarynowania.
Wybierz idealną marynatę
Zanim rozpoczniesz proces marynowania, musisz wybrać swój ulubiony sos, w którym będziesz marynować jedzenie. Jeśli jesteś fanem robienia własnej marynaty od podstaw, wybierz sos, który wydobędzie smaki potrawy. Możesz też bez problemu użyć gotowej marynaty, dostępnej w sklepie.
Po wybraniu idealnej marynaty delikatnie otwórz woreczek do pakowania próżniowego i umieść w nim swoje jedzenie. Jeśli przygotowujesz mięso, pokrój je na kawałki, aby marynata mogła pokryć większą część jedzenia. Dodaj zalecaną ilość marynaty - zależy to od tego, jakie mięso lub warzywo przyrządzasz, ale ogólnie rzecz biorąc, użyj tyle marynaty, aby pokryć całą potrawę.
Staranne uszczelnianie
Pamiętaj o wyczyszczeniu końcówki worka, na której będziesz wykonywać zgrzew, jest to niezbędne dla zapewnienia, że proces uszczelniania przebiegnie prawidłowo. Po oczyszczeniu otwartej krawędzi worka - pozostawiając co najmniej 3 cm przestrzeni między marynatą a uszczelnieniem - użyj zgrzewarki próżniowej, aby zamknąć woreczek.
Po całkowitym zamknięciu worka, umieść go w lodówce na co najmniej 30 minut. Im dłużej pozostawisz go w lodówce, tym dłużej mięso lub warzywa będą mogły nasiąknąć marynatą. Jeśli zależy Ci na szybkim przebiegu procesu, jedzenie można wyjąć po pół godzinie. W przypadku bardziej delikatnego mięsa, przechowuj je przez jedną do dwóch godzin w lodówce, przed zamrożeniem.
Marynowanie w pojemnikach próżniowych Fresh
łatwością zamarynujesz mięso lub warzywa w pojemnikach próżniowych Fresh. Wystarczy zamknąć produkty wraz z marynatą w pojemniku, przekręcić pokrętło w pozycję Marinate i za pomocą zgrzewarki lub ręcznego urządzenia odessać powietrze.
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.