Czosnek jest składnikiem, który nadaje potrawom wspaniały smak i można go znaleźć w większości kuchni na całym świecie.
Wybierając główki czosnku, najlepiej szukać tych, które są pachnące i wypełnione jędrnymi ząbkami.
Należy unikać główek o suchej skórce, kiełkujących lub ciemnych i z widoczną pleśnią.
Jak przechowywać świeży czosnek
Jeśli czosnek jest przechowywany prawidłowo, może zachować swoje właściwości przez wiele miesięcy.
Istnieje kilka sposobów na właściwe przechowywanie czosnku bez utraty smaku lub zmniejszenia jego żywotności.
1. W temperaturze pokojowej
Trzymanie główki czosnku w całości jest najlepszym sposobem na zachowanie jego świeżości.
Gdy główka zostanie otwarta, żywotność czosnku maleje. Zazwyczaj otwarta główka czosnku wytrzymuje około 10 dni.
Najprostszym sposobem przechowywania świeżego czosnku w domu jest przechowywanie go w temperaturze pokojowej w siateczkowych torebkach.
2. W lodówce
Czosnek można również przechowywać w szufladzie na warzywa w lodówce.
Zimny czosnek zacznie jednak kiełkować kilka dni po wyjęciu z lodówki. Choć kiełkujący czosnek jest jadalny, stanie się gorzki w smaku. Z tego powodu, jeśli zdecydujesz się na przechowywanie czosnku w ten sposób, pamiętaj, aby trzymać go w lodówce do momentu, gdy będziesz go potrzebować.
Najlepszym sposobem na przechowywanie resztek czosnku jest umieszczenie go w szczelnym, przykrytym pojemniku w lodówce, gdzie może przetrwać do 2 tygodni.
3. W zamrażarce
Inną opcją przechowywania czosnku jest jego zamrożenie.
Niektórzy uważają jednak, że zamrożony czosnek nie jest tak smaczny jak świeży.
Najprostszym sposobem przechowywania czosnku w zamrażarce jest obranie ząbków, zmielenie czosnku, dodanie odrobiny wody lub bulionu i zamrożenie go w tackach do kostek lodu.
Czosnkowe kostki lodu powinny być przechowywane w szczelnym pojemniku w zamrażarce i przetrwają do 1 miesiąca bez utraty smaku.
PODSUMOWANIE
Przy odpowiednim przechowywaniu, czosnek może zachować swoją świeżość przez wiele miesięcy. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej lub w lodówce czy zamrażarce.
Inne sposoby na przechowywanie czosnku
Właściwe przechowywanie świeżego czosnku ma kluczowe znaczenie dla zachowania jego smaku i przedłużenia jego żywności.
Istnieją inne sposoby przechowywania czosnku poza wykorzystaniem lodówki lub zamrażarki.
1. Pieczenie
Pieczenie czosnku w piekarniku to nie tylko smaczny sposób na delektowanie się czosnkiem, ale także sposób na przechowywanie go w zamrażarce przez dłuższy czas.
Pieczony czosnek może być używany podobnie jak świeży.
Aby upiec czosnek, wystarczy posmarować naczynie do pieczenia oliwą z oliwek i umieścić główki w piekarniku w temperaturze 175°C na około 45 minut.
Po upieczeniu odetnij końcówki ząbków, a miękki czosnek wyciśnij do szczelnego pojemnika do zamrażania.
Pieczony czosnek przechowuj w lodówce, maksymalnie tydzień lub zamroź go na dłuższy czas.
2. Marynowanie
Innym sposobem przechowywania czosnku jest jego marynowanie.
Aby zamarynować czosnek i przechowywać go w lodówce, po prostu postępuj zgodnie z tym samym procesem, który zastosowałbyś do zakiszenia dowolnego warzywa. Będziesz potrzebować do tego słoik, sól, ocet i warzywo, które chcesz marynować.
Chociaż kiszenie czosnku wymaga nieco więcej pracy, może zwiększyć jego żywotność nawet do kilku miesięcy.
Należy pamiętać, że kiszenie tonuje smak czosnku. Jest on jednak pysznym składnikiem wielu potraw, w tym sałatek, dań typu stir-fry i hummusu.
3. Suszenie
Innym łatwym sposobem na przechowywanie czosnku jest jego wysuszenie.
Aby wysuszyć czosnek, wystarczy obrać ząbki i pokroić czosnek w cienkie plasterki.
Do wysuszenia czosnku najlepiej sprawdza się w tym celu dehydrator do żywności. Jeśli nie masz takiego urządzenia, umieść plasterki czosnku na blasze i włóż do piekarnika nagrzanego do 45°C na około 30 minut.
Kiedy czosnek będzie już chrupiący, przechowuj go w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej przez kilka miesięcy.
Wysuszone plasterki czosnku można również dodać do oleju, aby uzyskać olej o smaku czosnku, który można stosować do sałatek i wielu innych potraw.
Jeśli zrobisz olej o smaku czosnku, pamiętaj, aby przechowywać go w lodówce, gdzie może przetrwać do 3 tygodni.
Należy pamiętać, że nigdy nie należy umieszczać świeżego, niegotowanego czosnku w oliwie. Tworzy to środowisko idealne dla rozwoju bakterii zwanych Clostridium botulinum, które powodują botulizm, rzadką, ale poważną chorobę, która atakuje nerwy organizmu.
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.