Jest to prosta marynata, pełna soczystych greckich smaków, które wszyscy kochają.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 20 minut
Czas całkowity: 40 minut (+ 5 minut odpoczynku)
Porcje: 4
Składniki:
Grecka marynata:
1/4 szklanki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka czerwonego octu winnego
3 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka suszonego oregano
po 1 łyżce soli i pieprzu
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
Greckie kotlety jagnięce:
1,3 kg kotletów jagnięcych
Instrukcje:
1. Grecka marynata: Wymieszaj razem olej, sok z cytryny, ocet, czosnek, oregano, sól, pieprz i czosnek w proszku.
2. Greckie kotlety jagnięce: Napełnij pojemniki FoodSaver marynatą i jagnięciną; przekręć zawór na ustawienie marynowania, podłącz zgrzewarkę FoodSaver. Naciśnij przycisk Marinate. Pozwól zgrzewarce na 12-minutowy cykl, aby jagnięcina została nasączona marynatą.
3. Rozgrzej grill do średnio-wysokiej temperatury; dobrze natłuść ruszt. Wyjmij mięso z marynaty. Grilluj kotlety jagnięce przez 3 do 5 minut na stronę lub do momentu, gdy termometr wskaże 60°C dla średniej wielkości kotletów. Odstaw na 5 minut.
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.