Sałata, która jest podstawą sałatek i dekoracji, jest delikatna: Może się zdarzyć, że po wyjęciu główki z lodówki okaże się, że jest ona wiotka, oślizgła, brązowa lub po prostu nie ma już swoich najlepszych właściwości. Oto nasz przewodnik po tym, jak przechowywać sałatę, aby jak najdłużej pozostała chrupiąca w lodówce.
Czy lepiej przechowywać sałatę umytą, czy nieumytą?
Sałata w główce, taka jak lodowa i rzymska, zachowa świeżość dłużej, gdy zostanie w postaci główki. Nie powinniśmy jej także myć. Opłucz liście dopiero wtedy, gdy będzie potrzebna do przygotowania dania.
Jak utrzymać świeżość sałaty przez dwa tygodnie?
W przypadku sałat w główce zachowaj główkę w całości, ale odetnij łodygę. Zawiń ją w ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar wilgoci podczas przechowywania, i umieść w szufladzie na warzywa w lodówce. W ten sposób powinna przetrwać od jednego do trzech tygodni.
Sałata o luźnych liściach może przetrwać nawet tydzień lub 10 dni, jeśli będzie przechowywana z ręcznikiem papierowym, pochłaniającym nadmiar wilgoci.
Jak utrzymać świeżość sałaty w lodówce?
Mieszanki sałat w torebkach ze sklepu spożywczego nie są tak trwałe jak sałaty kupowane w główkach, ale można przedłużyć ich żywotność, stosując rozsądne strategie i trochę dodatkowej pracy.
Jednym ze sposobów jest przeniesienie sałaty z torebki do szczelnego pojemnika i wyłożenie go ręcznikiem, aby wchłonął dodatkową wilgoć. Jeszcze lepiej, jeżeli przełożysz ją do pojemnika FoodSaver Fresh i zapakujesz próżniowo.
Alternatywnie, można dodać ręcznik papierowy do otwartej torby z zieleniną i zamknąć torebkę za pomocą klipsa. Codzienna wymiana ręcznika papierowego na suchy pomoże przedłużyć świeżość liści.
Oczywiście, największe szanse na zachowanie świeżości kupionej w sklepie sałaty masz wtedy, gdy do końca daty przydatności do spożycia, podanej na opakowaniu pozostało więcej dni. Zwróć uwagę na tę datę podczas robienia zakupów i poświęć więcej czasu na szukanie na półce torby z jak najdłuższą datą.
Czy lepiej przechowywać sałatę w torbie, czy w pojemniku?
Odpowiednia cyrkulacja powietrza jest kluczem do utrzymania świeżości sałaty na dłużej. Z tego powodu szczelny plastikowy lub szklany pojemnik do przechowywania może być lepszy od torby. Pojemnik zapewnia liściom więcej miejsca, dzięki czemu nie są one zgniecione lub obite podczas przechowywania i umożliwia cyrkulację powietrza wewnątrz pojemnika. Pozwala też na cyrkulację powietrza w pojemniku i chroni przed dostępem powietrza z zewnątrz, aby zapewnić świeżość.
Wybierz pojemniki do przechowywania próżniowego FoodSaver Fresh, aby mieć pewność, że Twoja sałata zachowa świeżość na dłużej. Dzięki takiej formie przechowywania możesz też z powodzeniem przygotowywać swoje mieszanki sałat, nie martwiąc się o ich jakość. Pamiętaj jednak aby zawsze dokładnie osuszyć sałatę przed zapakowaniem jej próżniowo.
Unikaj przechowywania sałaty obok owoców i warzyw (np. awokado), które wydzielają etylen – przyspiesza on proces dojrzewania i psucia się sałaty.
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.