Szukasz odpowiedzi na nurtujące pytania? Sprawdź bazę wiedzy na temat zgrzewarek i akcesoriów FoodSaver.
Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Skontaktuj się z nami:
zadzwoń lub napisz
Tak, ale zależy to od poprzedniej zawartości torebki.
Torebki, w których wcześniej znajdowały się owoce, warzywa, pieczywo, suche produkty i wiele deserów można umyć i użyć ponownie. Torebki, w których znajdowało się surowe mięso, ryby, jajka lub niepasteryzowany ser, powinny być wyrzucone po użyciu, ponieważ mogą zawierać niewidoczne bakterie, które pozostaną po umyciu. Torebki z tłustą lub oleistą żywnością również należy wyrzucić, ponieważ mogą być trudne do czyszczenia. Torebki FoodSaver® można myć ręcznie lub w górnej półce zmywarki do naczyń. Użyj drewnianej klamerki lub klipsa, aby utrzymać torebki na miejscu. Całkowicie wysuszyć. Następnie można je ponownie użyć.
Tak, z wyjątkiem pomidorów / sosów pomidorowych. Gotowana żywność musi mieć co najmniej temperaturę pokojową przed zapakowaniem jej próżniowo, w przeciwnym razie istnieje ryzyko rozwoju bakterii.
Umyć jagody i dokładnie osuszyć. Wstępnie zamroź jagody, umieszczając je na blasze do ciasteczek i włóż do zamrażarki na około 2 godziny. Teraz możesz je zapakować próżniowo, nie miażdżąc ich. Aby przechowywać świeże jagody w lodówce, umieść je w pojemniku FoodSaver® i zapakuj próżniowo. W ten sposób jagody przetrwają do tygodnia lub dłużej.
Tak, cały pomidor może być wstępnie zamrożony, a następnie zapakowany próżniowo i przechowywany w zamrażarce. Może to spowodować zmianę konsystencji pomidora, który po rozmrożeniu stanie się wiotki. Nie zaleca się pakowania próżniowego świeżych pomidorów w całości i przechowywania ich w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Jeśli pomidor został odpowiednio przetworzony na produkty pomidorowe, można go przechowywać w lodówce, ale zależy to od sposobu przetworzenia.
Nie. Ze względu na wysoką zawartość wody w tych warzywach, zaleca się, aby ich nie zamrażać. Zamiast tego należy je dokładnie umyć i osuszyć, zapakować próżniowo do pojemników i przechowywać w lodówce do czasu, aż będą potrzebne. Zapakowane w ten sposób wytrzymają do 6 tygodni.
Nie. Nie należy pakować próżniowo grzybów
Tak, nie należy pakować próżniowo miękkiego sera, grzybów lub czosnku.
Warzywa kapustne takie jak brokuły, kalafior, kapusta i brukselka, wydzielają gazy podczas przechowywania. Gaz ten powoduje rozszerzanie się torebki, a warzywa psują się. Najlepszym sposobem przechowywania wszystkich warzyw jest najpierw ich blanszowanie, a następnie schłodzenie, wysuszenie, zapakowanie próżniowe i zamrożenie.
Tak, ale należy zwrócić uwagę na ostre krawędzie, które mogą spowodować przebicie torby. Umieść ręcznik papierowy wokół ostrej krawędzi, a następnie i zamknij torbę. Ręcznik papierowy nie zmieni smaku ani konsystencji produktu spożywczego, przy którym się znajduje.
Kontakt z powietrzem sprawia, że żywność szybciej się psuje, powoduje powstawanie oparzeliny zamrażalniczej, pleśń, stęchliznę i jełczenie. System pakowania próżniowego FoodSaver® usuwa powietrze i zapewnia smak i jakość. Wraz z pełną linią torebek, kanistrów i akcesoriów FoodSaver®, które rozszerzają możliwości przechowywania żywności, mogą Państwo teraz korzystać z zalet sprawdzonej naukowo metody, która utrzymuje świeżość żywności do pięciu razy dłużej.
Kiedy czerwone mięso jest pakowane próżniowo, ma tendencję do zmiany koloru na ciemniejszy odcień brązu z powodu braku tlenu w worku. Zawartość jest całkowicie bezpieczna do spożycia.
Tak, ale MUSISZ rozmrozić wszystkie zapakowane próżniowo łatwo psujące się produkty w lodówce. Nigdy nie pozostawiaj łatwo psującej się żywności w temperaturze pokojowej, gdy jest ona jeszcze zapakowana próżniowo. Zapakowane próżniowo łatwo psujące się produkty muszą być przechowywane w lodówce lub zamrożone. Jedzenie znajdujące się w torebce nie jest sterylne.
Sprawdź nasze przepisy oraz wskazówki, jak zdrowo się odżywiać i zachować pełną wartość odżywczą produktów na dłużej. Karmimy wiedzą, dodając regularnie wpisy na nasz blog!