Szukasz odpowiedzi na nurtujące pytania? Sprawdź bazę wiedzy na temat zgrzewarek i akcesoriów FoodSaver.
Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Skontaktuj się z nami:
zadzwoń lub napisz
1. Aby zrobić worek, zacznij od wyciągnięcia wystarczającej ilości materiału z rolki, aby wybrany produkt mógł zostać zapakowany, a następnie przytnij go odpowiednio do rozmiaru.
2. Zawsze upewnij się, że zostawiasz przynajmniej 7 cm u góry na wykonanie zgrzewu.
3. Włóż swój przycięty worek do zgrzewarki próżniowej, aby zgrzać jeden z końców wciskając „Zgrzej”
4. Wypełnij swój nowy worek i zamknij go próżniowo według indywidualnych instrukcji dla Twojego modelu.
Sprawdź zgrzanie worka. Pofałdowanie wzdłuż zamknięcia może spowodować nieszczelność i umożliwić dostawanie się powietrza. Czasem jedzenie (soki, olej, bułka tarta, proszki, etc.) wzdłuż miejsca zgrzania uniemożliwiają poprawne zamknięcie. Rozetnij worek, wytrzyj górę worka wewnątrz i zamknij go ponownie.
Jeżeli pakujesz próżniowo ostre artykuły spożywcze, worek może zostać przebity. Jeżeli powstała dziura to użyj nowego worka. Zakryj ostre krawędzie miękkim materiałem i zapakuj ponownie.
Dobrym sposobem przetestowania worka jest jego zamknięcie, bez odsysania powietrza. Zanurz worek w wodzie na kilka sekund i poszukaj bąbelków w worku lub w okolicy zamknięcia. Jeżeli w środku znajdują się bąbelki, worek jest wadliwy lub został uszkodzony podczas poprzedniego użycia. Użyj innego worka.
Umieszczaj worki FoodSaver w gotującej się wodzie (nie wrzącej). Duszenie (sous vide) to technika przygotowania jedzenia, która polega na gotowaniu jedzenia w temperaturze tuż poniżej temperatury wrzenia wody (która wynosi 100 °C)
Spróbuj odciąć 1,5 cm z końca worka. Możliwe, że koniec rolki został sprężony podczas zwijania. Upewnij się także, że cięcie jest proste. Sprawdź czy koniec worka znajduje się nad uszczelką czy w kanale odsysającym. Powinien sięgać tylko do uszczelki, nie dalej.
Umieść tłoczoną (szorstką) stronę do dołu. Jeżeli worek się zawija (na końcówce rolki może się tak dziać), umieść zawiniętą stronę w dół na listwie zgrzewającej.
Jeżeli Twój worek się topi, listwa zgrzewająca może być zbyt gorąca. Zawsze poczekaj przynajmniej 20 sekund między zgrzewaniem, aby urządzenie się schłodziło zanim zaczniesz zamykać próżniowo kolejną rzecz.
Umieść tłoczoną (szorstką) stronę worka do dołu. Jeżeli worek się zawija (na końcówce rolki może się tak dziać), umieść zawiniętą stronę w dół na listwie zgrzewającej.
Sprawdź nasze przepisy oraz wskazówki, jak zdrowo się odżywiać i zachować pełną wartość odżywczą produktów na dłużej. Karmimy wiedzą, dodając regularnie wpisy na nasz blog!